ATMOSFERA STRAHA: Blokirali ulaz u Agenciju za elektroničke medije, Mirjani Rakić poklonili četničku šubaru

A.B.

26. siječnja 2016.

ATMOSFERA STRAHA: Blokirali ulaz u Agenciju za elektroničke medije, Mirjani Rakić poklonili četničku šubaru

"Imamo ne samo odgovornost, nego i obavezu urediti ovo društvo", tim je riječima, izvještava Forum.tm, braniteljski vođa iz Savske 66 Đuro Glogoški pozvao više tisuća okupljenih ispred poznatog šatora da krenu pred Agenciju za elektroničke medije kako bi dali potporu slobodi javnog govora. Sloboda je, u ovom slučaju, pravo Marka Juriča da širi govor mržnje prema sprskoj nacionalnoj manjini, zbog čega je televizija Z1 odlukom Agencije izgubila koncesiju na tri dana.

Prosvjed AEM
Na samom prosvjedu koji je zapravo podrška govoru mržnje Marka Juriča čulo se podosta govora mržnje (FOTO: Hina)

„A kako izgleda kada Glogoški, zajedno s Juričem, Velimirom Bujancem, Zdravkom Tomcem i Božidarom Alićem uz punu podršku novopečenog potpredsjednika Hrvatskog sabora, pravaša Ivana Tepeša, 'uređuje društvo', najbolje se vidjelo pola sata nakon toga“, piše Forum navodeći kako se nakon marša po Savskoj, uz zvukove domoljubnih koračnica pjevalo "Zovi, samo zovi", "Vilo Velebita" i "U boj, u boj", da bi se dolaskom pred Agenciju blokirao ulaz i krenulo sa skandiranjem provjerenih usklika – "Za dom spremni", "Hrvatska, Hrvatska", "Bando, bando", "Marko, Marko", onda opet "Za dom spremni" i tako u krug.

Opisujući otvorenu atmosferu linča navodi se kako je Bujanec na megafon pročitao imena vijećnica i vijećnika Agencije pozivajući ih da podnesu ostavke i tražeći da ih smijeni Hrvatski sabor, odnosno kako ga je simpatizer ustaške ideologije koji se i sam svojevremeno fotografirao u nacističkoj uniformi, Bujanec, nazvao - „hrvatski državni sabor“. Po logici da tko god ne širi govor mržnje onda je četnik, Bujanec je za predsjednicu Vijeća za elektroničke medije, Mirjanu Rakić pripremao četničku kapu, a ista je prozvana „suradnicom KOS-a i JNA“.

Marko Jurič
Zvijezda prosvjeda, Marko Jurič, kojem je okupljena masa skandirala, odmah nakon što su pozdravljaki sa "Za dom spremni" (FOTO: Hina)

Jurič se založio za objavu "registra izdajnika" istaknuvši da bi na prvom mjestu trebalo biti ime bivšeg hrvatskog predsjednika Stipe Mesića, te je osudio napade na novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji, tvrdi Jurič, podržava prosvjednike.

Sve se to događalo uz užareno odobravanje nekoliko tisuća mahom starijih ljudi, a među kojima se, kako navodi Forum, jedan djed čudom nije mogao načuditi da "srpska kurva nije stavila ćiriličnu ploču" na zgradu Agencije. Vijeću su se izricale glasne poruke poput "Siđite dolje da vam ne dođemo mi gore", "Prodane duše" i "četnička govna", a čulo se još podosta govora mržnje kojeg ovaj prosvjedni skup očito podupire.

Protest branitelja
Poruka koju je nepoznati građanin istaknuo na ovoj prosvjednoj ruti (FOTO: Hina)

Forum podsjeća i kako je Z1 televizija obilato financirana upravo od Agencije za elektroničke medije. Naime, Agencija je toj lokalnoj televizijskoj kući tijekom ove i lanjske godine isplatila više od 1,6 milijuna kuna potpore kroz Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. Zanimljivo je čuti, kako je među ostalim potpore ostvarila za emisije koje sadržajem „potiču ostvarivanje prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj“ (u dvije godine oko 310.000 kuna) te „razvoj svijesti o najvišim vrednotama ustavnoga poretka“ (u dvije godine 386.000 kuna).

„Treba spomenuti da je ista televizija izdašno poduprta i iz proračuna Grada Zagreba, od kojeg je na natječajima za subvencioniranje proizvodnje i emitiranja audiovizualnih i radijskih programskih sadržaja od interesa za Grad Zagreb za 2014. i 2015. godinu dobila nešto više od četiri milijuna kuna javnog novca: u 2014. godini nešto više od dva milijuna, a u 2015. oko 1,9 milijuna kuna“, piše Forum uz zaključak „Gušenje slobode govora? Ma dajte...“. 

Inače, Mirjana Rakić je još jučer izjavila kako ovo nije prva ovakva mjera koju je izreklo Vijeće.

Mirjana Rakić
Unatoč izrečenim uvredama Rakić je potom primila izaslanstvo prosvjednika u ured Agencije (FOTO: Hina)

"To je jedina mjera koju zakon predviđa, nema blaže kazne. Govor mržnje spada pod Kazneni zakon i Vijeće je dužno podnijeti prijavu DORH-u. Cilj Vijeća nije ograničavati slobodu govora, ali istodobno je uloga nadziranje provođenja Zakona. Reagirali smo na temelju našeg nadzora, ali i na temelju prijava kojih je taj dan došlo jako mnogo", rekla je predsjednica Vijeća za elektroničke medije. Unatoč izrečenim uvredama Rakić je potom primila izaslanstvo prosvjednika u ured Agencije, koji su juoj uručili četničku šubaru i nekoliko kapa "titovki" sa zvijedom petokrakom,

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize".