Zimske olimpijske igre u Sarajevu 2010. godine, propala kandidatura

Ivor Car

23. 05. 2005.

U Utahu se u veljači 2002. godine uz dva bosanska sportaša na Zimskoj olimpijadi, nalazila i velika grupa bosanskohercegovačkih funkcionara koji su za cilj imali lobiranje za "pravu stvar". Naime, nešto prije toga u Sarajevu je osnovan "Klub prijatelja kandidature", koji je za cilj imao dobivanje organiziranja ZOI u Sarajevu 2010. godine. Dakle, pomalo nevjerojatan cilj - jer sva infrastruktura koju je Sarajevo dobilo za Igre 1984. godine ili je srušena ili propala, a međunarodna javnost u to je vrijeme Bosnu još uvijek smatrala ratnim okružjem ili u najmanju ruku nesigurnim područjem.

Nije bilo više ni Josipa Broza Tita koji je '78 odigrao presudnu ulogu kod dobivanja Olimpijade, uz, dakako, svesrdnu pomoć glavnog lika ZOI-a u Sarajevu, Branka Mikulića, koji si je, taman nekako oko tog doba, sasvim slučajno, u zavičajnom Bugojnu izgradio vilu pored velebnog Titovog zdanja. Ni njega više nije bilo. Postavljalo se pitanje i kakve bi to bile Igre u kojima domaćini ne bi mogli sakupiti barem deset predstavnika, a kamoli "bacili oko" na neku od medalja, makar i onu najslabijeg sjaja. Sarajevo je 1984. godine pod istom državom imalo Slovence, a nema više ni njih. S druge strane bilo je jasno i kako treba pomoći ratom razorenom Sarajevu, koje se tih osamdesetih poprilično izgradilo, od gradskih ulica i naselja, pa do hotela i poslovnih objekata, sve zahvaljujući Olimpijadi.

Podršku kandidaturi su dale mnoge bosanskohercegovačke poznate ličnosti, i ne samo iz sporta. 'Da' su rekli: Dino Merlin, Abas Arslanagić, Zlatan Arnautović, Ante Josipović, Haris Džinović, Hari Mata Hari, Safet Sušić, Dušan Bajović, Hasan Salihamidžić, Mehmed Baždarević, Blaž Slišković, Halid Bešlić, Vahid Halihodžić i mnogi drugi. Tom prilikom je izrađena i službena web stranica kandidature. Bezrezervnu podršku kandidaturi dalo je i Predsjedništvo BiH. No, sve je bilo uzalud, pokušaj je propao, a Igre je dobio kanadski Vancouver.

Ostali konkurenti Sarajevu bili su: Andora, Jaca (Španjolska), Harbin (N.R.Kina), Salzburg (Austrija), Bern (Švicarska) i Kangwoon (Koreja).