Dostojevski, Fjodor Mihailović

Secret

14. 03. 2002.

Ruski književnik, rodio se 11. studenoga 1821. u Moskvi, a umro 9. veljače 1881. u Petrogradu.
Jedan je od najvećih svjetskih pisaca.
U ranom djetinjstvu trpi očev autoritet. U 10-oj godini, pod snažnim dojmom Schillerovih "Razbojnika", doživio je revolt i ljubav prema uzvišenom. Sa 16 godina svjedok je dvorske farse oko Puškinove smrti i u koroti je za tim voljenim pjesnikom. Očev autoritet i disciplina vojne škole ulili su mržnju u njegovu dušu prema svemu despotskom u ondašnjoj Rusiji. Kao većina intelektualaca onog vremena i on se opredjeljuje za revoluciju. Sudjelovanje u tajnom kružoku Petraševskog dovodi ga do vješala. I kad su mu već, kao i drugim osuđenicima, navukli mrtvačko odijelo, pročitali su naredbu njegova kraljevskog veličanstva koji im poklanja život. Poslije tog doživljaja na gubilištu njegov se život prelomio i promijenio. Revolt je zamijenila patnja i strpljenje. Godine provedene u sibirskim kaznionicama, među robijašima, obogatile su mu spoznaje.
Dostojevski će ostati nenadmašnim poznavateljem ljudske psihe i dubokim analitičarom moralnih i društvenih problema koji je snažno utjecao na intelektualnu misao našega doba.
Njegova najznačajnija dijela su: "Zločin i kazna", "Braća Karamazovi", "Idiot", "Zapisi iz mrtvog doma", "Bijesovi" te "Bijedni ljudi".