Zatopljenje

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Zatopljenje

Ovih dana svjedoci smo zatopljenja u našoj zemlji. Moglo se vidjeti ljude u majicama kratkih rukava, pa čak i u bermudama. To je super, jer eto zadnji dan je zime! No nije super to što smo svjedoci i onog drugog zatopljenja, globalnog zatopljenja, koje je danas opet izbilo na vidjelo tako što se raspao golemi ledeni plato s antarktičke obale. Hm, možda se tamo uskoro bude išlo na ljetovanje!
Plato veličine 3000 četvornih metara, što bi iznosilo površinu jedne omanje države, a koji je bio spojen s Antarktikom, raspao se usljed globalnog zatopljenja na više tisuća santi leda. Plato težak 500 trilijuna (milijuna milijardi!?!) tona, imao je i svoje ime. Zvao se Larsen B.
Zbog sve toplijih ljeta na južnoj polutci, platou je trebalo samo mjesec dana kako bi se u potpunosti raspao. Znanstvenici su ovaj događaj predvidjeli još prije nekoliko godina, ali su ostali zabezeknuti brzinom kojom se to dogodilo.
Ovo je najveći kolaps lednih površina u zadnjih 30 godina, a ovakve katastrofe se spremaju još mnogim dijelovima antarktičkog kopna budući da se tamošnja temperatura digla za 2, 5 stupnjeva u proteklih 50 godina.