Torcidaši: Isprika svima radi majica, to su napravili pojedinci

Ivor Car

18. studenog 2007.

Torcidaši: Isprika svima radi majica, to su napravili pojedinci

Dugo je trebalo da se bilo tko iz Torcide pribere i svojim likom, imenom i prezimenom, osudi slučaj majica "Hajduk Jugend" i glasno kaže kako Torcida nije navijačka skupina zadojena nacističkim stavovima. Naime, tek puna dva tjedna, odnosno u današnjoj Slobodnoj Dalmaciji, dvojica su viđenijih Torcidaša, opširno progovorila o problemu, pri tom se okomivši i na medije, jer ne mogu "materi dokazat da nisu huligani", ako to u novinama piše

Nakon silnih povika i brojnih napisa o Torcidinu koketiranju s nacizmom, u našu redakciju javili su se Žan Ojdanić (36) i Ivor Jeftimijades (36), dvojica istaknutih navijača iz redova Torcide koji već punih 20 godina odlaze na Hajdukova gostovanja. S dvojicom torcidaša razgovarali smo o spornim majicama "Hajduk Jugend", ali i o drugim aktivnostima Torcide koje su u posljednje vrijeme zaokupile pažnju javnosti, poput peticije za smjenu uprave Hajduka, kao i njihova Kodeksa za upravljanje Hajdukom, poznatijeg pod nazivom Kodeks časti.

Odmah na početku moram vas pitati: možemo li staviti vaša imena ili inzistirate na anonimnosti?
IVOR: Može ime.
ŽAN: Stavit ću ime zato što mi je pun kufer tipova koji nastupaju u ime Torcide bez imena i prezimena.
Je li Torcida nacistička skupina?
IVOR: Torcida je apolitična skupina koja nema veze s nacizmom.

Kako su se onda na službenim web stranicama Torcide pojavile majice s nacističkim obilježjima?
IVOR: Najprije, naše web stranice su neslužbeno glasilo koje koristi oko 17.000 ljudi. Nadam se da razumijete kako je toliki broj korisnika nemoguće kontrolirati.
ŽAN: Na stranicu torcida.org svatko može ući i staviti što god hoće. Mnogi od nas to nisu ni prepoznali kao nacistički simbol.
IVOR: Ni autorski ni distribucijski te majice nemaju veze s Klubom navijača. To su napravili pojedinci...

Ali majicu je nosio i tajnik Torcide, a to je ipak službena funkcija?
IVOR: Nažalost je i naš tajnik bio među njima, zbog čega se već ispričao javnosti, a i mi se ovim putem ispričavamo.
ŽAN: Ja bih to protumačio kao naš evidentan propust, ali namjere zaista nije bilo.

Kako se moglo dogoditi da na Torcidinu internet forumu osvanu najgroznije prijetnje našem uglednom povjesničaru Tvrtku Jakovini, u stilu "odrezat ćemo ti noge", nakon što je on osudio pronacističko ponašanje dijela Torcide?
IVOR: To je internet forum na kojem svatko piše, i to nije relevantno za profil Torcide. Na internetu svi imaju lažno ime i pišu što žele, a mi nemamo profesionalnog administratora koji bi mogao reagirati kad stvari prijeđu granicu.

Nedugo prije ove afere javno ste iznijeli Torcidin Kodeks časti u devet točaka, kao smjernicu budućeg ustroja Hajduka. Kako vam je bilo kad ste vidjeli da je priča o majicama "pojela" priču o kodeksu?
ŽAN: Loše nam je bilo, kako će nam bit?!
IVOR: Priča o majicama Hajduk Jugend je, s jedne strane, naš propust za koji smo svima dužni ispriku, jer nismo na vrijeme prepoznali sve posljedice koje takvo neodgovorno poigravanje s nakaznim simbolima može imati, ali je, s druge strane, svjesno bacanje prašine u oči javnosti i još jedan pokušaj ocrnjivanja Torcide od strane svih onih kojima ne odgovara Torcidin angažman da se Hajduku pomogne i u klub uvede red.

Nećete valjda reći kako su novinari krivi za sve?
IVOR: Ma dobro, nisu novinari napravili te majice, ali nama smeta što nas se uvijek gleda kroz prizmu huligana i divljaka. Kad je podzemlje pretuklo Bonačića, na naslovnici je stajalo "Torcida pretukla Bonačića", a mi veze nemamo s tim. A kad smo nedavno organizirali peticiju za smjenu uprave Hajduka, jer više nismo mogli gledati kako se naš Hajduk raspada, Slobodna je tu našu inicijativu popratila samo izvještajem.
ŽAN: Zašto novinari nisu kontaktirali gradonačelnika i župana, koji su nam nakon peticije, kad smo bili kod njih, javno obećali da ćemo se opet sastati za osam dana, čim prouče naše zahtjeve?

Pa jeste li se sastali?
IVOR: Ma kakvi. Više se nisu oglasili.
ŽAN: Zašto novinari ne pišu kako je nakon Grgićeve ostavke Skupština Hajduka po Statutu, a i po Zakonu o udrugama, bila dužna u roku od 15 dana sazvati izvanrednu sjednicu, a oni su je sazvali tek za 15. prosinca? Mi bismo mogli tužiti Hajduk zbog toga, ali nećemo radi mira u kući.

Skupštinari vjerojatno čekaju rezultat izbora?
ŽAN: Pa to je to, opet politikantstvo u Hajduku, a mi smo protiv toga. Naša je želja depolitizacija kluba, a ovim odgađanjem do poslije izbora ispada da ništa nismo postigli.

A ima li politike u Torcidi?
IVOR: Torcida je organizacija koja svojim članovima ne nameće politička i druga uvjerenja. Jedini uvjet za članstvo u Torcidi je ljubav prema Hajduku.

Što još zamjerate novinarima?
IVOR: Zašto se o peticiji Torcide ne raspravlja prije izbora, a provodi se ocrnjivanje Torcide uoči tih istih izbora kako bi se stigmatizirala naša udruga i naša inicijativa? Događa se najveća peticija u gradu u posljednjih 30 godina, skupili smo 30.000 potpisa, a glavna vijest su majice Hajduk Jugend.
ŽAN: Zašto novinari nisu istražili stvari oko Hajduka? Koji menadžeri drže koje igrače? Koketira li netko u i oko Hajduka s kriminalom? Tko financira Hajduk, odakle dolazi lova?
IVOR: Nas je zaista zaboljelo što Slobodna nije odgovarajuće popratila našu peticiju. Strašno smo razočarani pisanjem medija o nama, a naročito našom matičnom kućom, jer Slobodnu doživljavamo velikim simbolom Splita. Mislili smo da ćemo na "istom valu" zaljuljati stvari i stvoriti veliki Hajduk. Naivno smo očekivali da će Slobodna i druge novine krenuti u "čačkanje" Poljuda, ali to se nije dogodilo.
ŽAN: Svi znamo što je Slobodna Dalmacija u ovom gradu: ako Slobodna napiše da smo mi huligani, ja više ne mogu objasnit mojoj materi da nisam huligan.

Dobro, što ste željeli postići peticijom i Kodeksom časti?
IVOR: Mi nismo imali ništa osobno protiv Grgića, nego protiv modela upravljanja klubom koji je očito netransparentan, za što je najodgovorniji upravo Grgić kao prvi čovjek kluba. Htjeli smo da se po klubu više ne motaju kojekakvi kvazimenadžeri i takozvani "volonteri", da nema više tajnih računa, da svaki predsjednik mora donijeti petogodišnji plan, da se raščiste priče kako roditelji moraju davati novac ako žele da im sin igra u Hajduka...
ŽAN: Što je loše u našem Kodeksu časti? Što je loše ako tražimo da kazneno osuđivane osobe ne mogu biti u Hajduka?
IVOR: Taj kodeks nisu radili huligani i šljam, među autorima kodeksa ima i magistara, profesora, inženjera, kao i niz ljudi koji su uspješni u svojim tvrtkama i koji su pokazali da su i u kasnijim godinama zadržali svoju poziciju na stadionu, usprkos obiteljskim i poslovnim obvezama.
ŽAN: Mi taj kodeks nudimo kao rješenje budućoj upravi, ne tražimo nikakve poene: napravite vi po tome, mi ćemo navijat, i svi zadovoljni.

Kako tumačite mlake reakcije službenog Hajduka na vašu peticiju i kodeks? Mislite da je takva reakcija povezana s aferom oko majica?
ŽAN: Mislimo da je Kodeks časti prošao bez većih reakcija zato što bi onda na vidjelo izišlo da su mnogi u Hajduku "umočeni" u svašta. Mislimo da se oni boje svoje prošlosti.
IVOR: Pa vidite kako je Luka Bonačić ostavljen na čistini, na cjedilu. Prvi čovjek koji je imao hrabrosti reći da se u Poljudu prijeti, i što se dogodilo? Svi su se ogradili i još mu prijete tužbama?!? I to je Hajduk?

Zašto ste prošle nedjelje, tijekom utakmice Hajduk - Međimurje, napustili stadion u 61. minuti?
ŽAN: To je bio naš protest protiv odluke da se nakon nedavne tučnjave u Korenici šezdeset i jednom pripadniku Torcide zabrani odlazak na utakmice. Meni je to nevjerojatno: naši navijači su putovali organizirano u pratnji policije, kod Korenice su nas napali iz zasjede, policija je pobjegla, mi smo se branili, a na kraju su svi naši navijači dobili zabranu posjeta utakmicama!!!
 

PRIOPĆENJE KN "TORCIDA" - SPLIT

Izbavimo Hajduk iz kandži zla!

Majica s natpisom "Hajduk Jugend" nije osmišljena, napravljena, naručena niti distribuirana kroz službeni marketing KN "Torcida" - Split, pa s gnušanjem odbijamo sve deplasirane kritike koje pokušavaju diskreditirati Torcidu i staviti je u kontekst nacističke navijačke skupine. Torcida je uvijek njegovala tolerantnost prema svim političkim opcijama domoljubnog karaktera, ističući navijanje za voljeni Hajduk kao osnovnu i jedinu svrhu svog postojanja. Isto tako, informacija koja se nedavno prenjela iz anonimnih izvora o tzv. "teroru nekolicine radikalnih pripadnika nad ostatkom grupe" potpuno je neutemeljena i neistinita. Sve ključne odluke za grupu donosimo na potpuno demokratičan način i uvijek smo unutar svog članstva poticali otvoreno sučeljavanje različitih promišljanja kako bi došli do najkvalitetnijih riješenja za dobrobit grupe.
Usprkos činjenici da su majice s natpisom "Hajduk Jugend" bile izložene u "web shop" ponudi na internet stranicama www.torcida.org
 koja nije službena stranica KN "Torcida" - Split, osjećamo potrebu javno se ispričati svim građanima Republike Hrvatske koji su se našli uvrijeđeni ovim spornim proizvodom. Budući da je temeljnu zbrku u javnosti izazvala činjenica da se u jednoj prigodi i naš tajnik kao službeni predstavnik KN "Torcida" - Split pojavio u toj istoj majici, želimo podsjetiti javnost na činjenicu da je naš tajnik organizirao, između ostalog, navijačku koreografiju preko cijele sjeverne tribine Poljuda u kojoj se simbolima Hajduka prilagodio simbol desanta američkih antifašista na Iwo Jimu (jedna od ključnih pobjeda u borbi protiv nacizma). To svjedoči da nema govora o sustavnom promicanju ikakvih ekstremnih političkih ideja.
Da smo poput nekolicine novinara zlonamjerno protumačili simboliku majice kao poruku zatočeništva Hajdukovog grba u kandžama nacističkog orla, budite uvjereni da bi Torcida bila prva na braniku zaštite digniteta Hajdukovog grba i spriječila njegovu zloporabu u cilju promicanja propalih ideologija i znamenja bilo kojih totalitarnih režima. Ovako, ostavljamo za pravo svakom pojedincu da individualno prosudi kvalitetu, smisao i dobronamjernost dizajna sporne majice, ne želeći dalje polemizirati o granicama prihvatljivosti provokativnog dizajna te preuveličavanjem tog fenomena indirektno reklamirati ovaj proizvod. Sukladno prethodno proklamiranom apolitičnošću i tolerancijom prema različitim životnim stilovima i opredjeljenjima, nemamo nakanu glumiti policiju i 'uvoditi modnu disciplinu' u stil odijevanja naših pripadnika kao individualaca.
Međutim, zanimljivo je da oni koji samo hine osjećaj skrbništva nad sudbinom Hajduka i herojski ga žele oslobađati iz kandži zla, istovremeno ignoriraju javnu tajnu da se Hajduk već godinama nalazi u kandžama nekih drugih mračnih sila sa kojima se očito nema ili dovoljno hrabrosti ili interesa sukobiti ni hrvatska policija, ni hrvatsko pravosuđe, ali ni istraživačko novinarstvo. Jednostavnije je fokus javnosti prebaciti na periferne teme ili umjetno nametnute probleme, a istovremeno nojevski zabiti glavu u pijesak pred onim stvarnim i godinama nerazjašnjenim okolnostima koje su dovele Hajduk do rezultatskog, upravljačkog i financijskog ponora, a mnoge trenere prisilili na misteriozni bijeg iz Hajdukove zone sumraka u kojoj vlada ili zakon bejzbol palice ili omerta - zakon šutnje.

KLUB NAVIJAČA HAJDUKA "TORCIDA" - SPLIT 

Damir Pilić, Slobodna Dalmacija