Sa 17 godina zakašnjenja uhapšen je Ratko Mladić

Ivan Kegelj

26. svibnja 2011.

Sa 17 godina zakašnjenja uhapšen je Ratko Mladić

U Srbiji je napokon uhićen Ratko Mladić, osumnjičen za niz ratnih zločina od kojih se po svojoj monstruoznosti izdvaja onaj počinjen nad srebreničkim civilima. Javna je tajna, kojoj po svemu sudeći nećemo dobiti potvrdu još barem nekoliko desetljeća, da su obavještajne i vojne strukture Srbije svo ovo vrijeme znale gdje se nalazi osumnjičeni zločinac, a do uhićenja je došlo pod pritiskom Europske unije i drugih međunarodnih faktora. Više na

Predsjednik Srbije Boris Tadić potvrdio je na konferenciji za novinare:

"Danas tokom jutarnjih sati je uhapšen je Ratko Mladić. Želim da čestitam svim pripadnicima akcionog tima Saveta za nacionalnu bezbednost, koji je od formiranja ove vlade počeo da radi. Svakoga dana, svakoga sata, svakoga minuta intenzivno smo radili na otkrivanju svih optuženih za ratne zločine. Ovim je još jednom potvrđeno da je republika Srbija svojim punim kapacitetom surađivala sa Međunarodnim sudom u Haagu."

Srbijanski predsjednik dodao je i da je sa današnjim danom okončan jedan težak period srpske istorije te da je ovim uhićenjem skinuta ljaga s lica srpskog naroda, svakog srpskog čovjeka "gdje god on živi".

- Naš rad na traganju za optuženima za ratne zločine obezbedio je da Srbija podigne svoj moralni kredbilitt u međunarodnoj javnosti. To je obezbedilo da se naši sigurnosni kapaciteti dignu na viši nivo, rekao je Tadić.

Naivni i nepovjerljivi kakvi jesmo, mi još uvijek vjerujemo da su institucije srbijanske države svo vrijeme znale gdje se Mladić nalazi te da su, čakštoviše, aktivno sudjelovale u njegovom skrivanju. Ratko Mladić, podvlačimo, uhićen je na teritoriji Srbije, a u akciji uhićenja sudjelovale su specijalne policijske snage i pripadnici srbijanske obavještajne službe.

Što se tiče hapšenja posljednjeg osumnjičenika za ratne zločine - Gorana Hadžića, Tadić je ustvrdio da će i to hapšenje biti provedeno. 

- Hadžić će biti uhapšen, ustvrdio je te pozvao bjegunca da surađuje s "organima bezbednosti". Upitan o transferu Mladića u Haag, Tadić nije želio govoriti precizno o vremenu izručenja. Izručenje, rekao je, ovisi o drugim institucijama, ali - dodao je Tadić - "čim je osumnjičenik uhićen počeo je proces ekstradicije". 

Također, srbijanski predsjednik na koncu je rekao i da će biti uhapšeni "svi veliki organizatori kriminala u Srbiji, i to do kraja mandata njegove vlade.   

Lupiga.Com