Prvi dan Pamplone 50 ozlijeđenih

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Prvi dan Pamplone 50 ozlijeđenih

Opet su utrke bikova u španjolskoj Pamploni priskrbile tamošnjim liječnicima podosta posla. No, sve je moglo biti i gore, jer usprkos bojazni od najavljenih terorističkih napada baskijske ETA-e, u Pamplonu je ove godine stiglo gotovo milijun turista željnih zabave. Svoje mišljenje o utrci rekli su i borci za zaštitu životinja, koji su goli protrčali gradom.
50 ozlijeđenih je tragična bilanca koja je obilježila prvi dan tradicionalne pamplonske utrke bikova s ljudima, u kojoj obavezno pobjeđuju bikovi. Od ovih 50 troje će zauvijek osjećati posljedice koje su im zadali bikovi. Najtragičnije je to što je ovo samo početak, otvorenje, jer utrke se nastavljaju cijeli ovaj tjedan i završavaju tek u nedjelju. U povijesti dosadašnjih utrka poginulo je 13 izazivača bikova.
Cilj utrke je pobjeći bikovima, teškim i do 700 kilograma, i još k tome uspjeti udariti bika, a udaranje je dozvoljeno samo dugačkim štapovima ili još bolje smotanim novinama. Bikovi se puste, a pred njima biježe tisuće ljudi, uglavnom mladih momaka koji su si za cilj postavili svojevrsno dokazivanje svoje hrabrosti. Nakon što su bikovi pušteni jedini put, dug 825 metara, vodi u arenu, koja je i središte zbivanja. Osim što najviše ozlijeđenih bude tijekom trčanja, kada bikovi dostignu nekog od sudionika i zakače ga rogovima, drugi način laganog stradanja je sklanjanje u stranu. U tom slučaju ukoliko vas bik primjeti, teško vama, jer on nasrće i više ništa ga ne može odvojiti od izabrane žrtve. Jedina prednost u tom slučaju je ta što onda bik ne uzima zalet, nego vas komada, onako, iz mjesta. No, najopasnije biva kada se nekoliko bikova odvoji od krda. Tada se životinje uznevjere i trka ne završava za tri minute koliko je predviđeno, već može potrajati i do sedam minuta.
Utrka se održava od 1900. godine u sklopu festivala  Sv. Fermina, a na popularnosti je dobila novelama Ernesta Hemingwaya. Već nekoliko godina borci za zaštitu životinja ukazuju na nepravdu koja se nanosi nedužnim životinjama. Tako je bilo i ove godine, s tim da su se prosvjednici odlučili na svoju utrku. Naime, njih pedesetak je potpuno golo protrčalo ulicama Pamplone uz slogane kojima pozivaju na zaustavljanje ove okrutne utrke, čije su najveće žrtve bikovi.
Želite li dokučiti cijelu bit, možda uspijete pomoću riječi jednog od trkača, koji to radi već 30 godina:"Utrke bikova su u mom srcu i za mene su vrlo osobne. Već nekoliko puta sam bio u bliskom susretu s bikovima, ali moja ljubav je tolika da zaboravim na bol". Ili vam tek sada ništa nije jasno?
Posjetite: www.pamplona.net