Preporučujemo: Jojo Glatki – stranka SNZ (S nama zajedno)

Ivor Car

17. veljače 2004.

Preporučujemo: Jojo Glatki – stranka SNZ (S nama zajedno)

Već vas dugo nismo počastili kakvim tekstom naših Hercegovaca sa bljeska, pa evo, učinit ćemo to sada. Za cijeli tekst oni kažu kako je "čista zahebancija - svaka sličnost sa stvarnim personama je posve slučajna". No, iako su se ogradili, malo upućeniji bez problema mogu prepoznati novinara Šmrklju Glagolja, što nije slučaj i s drugim akterom priče - Jojom Glatkim.

Naš novinar Šmrkljo Glagolj, poznat po izvještajima sa sjednica vladajućih stranaka, napravio je jedinstven razgovor sa mladim i perspektivnim predsjednikom stranke NBZ - Ništa Bez Nas, Jojom Glatkim.

Novinara je nepoznata grupa ljudi objesila na krušku takišu, tako da nije uspio cenzurirati prilog. Unaprijed se izvinjavamo u ime rahmetlije ili pokojnika (nije nam poznato njegovo posljednje vjersko opredjeljenje). Dakle, prilog slijedi kao takav…

- U prijatnom ambijentu, pored njegovog skromnog ali ukusno ukrašenog ljubičastog bazena, u jedinstvenom ozračju njegove žuto – ljubičaste vile sa zelenim prugama, Glatki nam priča o sebi… Gospodine Glatki, dobar dan.

- Bolje vas naš'o!.
- Naši čitatelji bi čuli nešto o vama.
- Zna se o meni. I još će se znat'.
- Gospodine Glatki, kako je sve počelo…?
- Šta kako je počelo!?
- Pa… To… Vaš uspon… i….

- A to… Pa što ne kažeš… E 'vako… Ja sam se rodio ovde, na ovom kamenu što ni 'tica na njeme ne more dugo stajat'. I zato ti je ovi naš čovik k'o kamen suri, ko or'o što na nebu krišti, ko oni gorki pelin što…
- Čujte, malo smo skrenuli s teme. Recite mi o vašem djetinjstvu.
- Lijepo je bilo. Dok me nisu sprtili na škole. Ondan su me đeca počela zadirkivat' i pare mi uzimat'. Rek'o sam him se osvetit' đe bili da bili. Goniću i' i nji' i njihovu đecu, mira od mene neće imat. Naću i' pa da će im zadnje bit'! Klošari i fukara. Eno i' sad, bez 'ljeba, bez posla, bez para… Neka! I još će im gore bit'! Vidiće oni ko je Jojo Glatki…!

- Gospodine Glatki… Ovo ću morati isjeći…
- Samo ti sjeci! Ti znaš ponajbolje!
- I molim vas… Nemojte… Znate…
- Ja, znam, izbori…
- Dobro. U čemu se sastoji vaš program…?
- Imam satelitsku antenu sa sto osamdes' programa…!
- Ne mislim to… Predizborni program.

- A…! E pa, mlade ćemo angažirat. Evo moja tri sestrića, k'o tri rumene jabuke. Najmlađi zna na kompjuter ko da mu je pedeset, ne tries'! A najstariji u policiji, ne treba mu njanci dan škole do ministra unutrašnji'. A srednji što okom vidi, nacrta. Za ministra kulture dušu dao. A ni mater mi nije bez neke. Prima pemziju, i to iznjemačke, ima pedes' godina! Ku' ćeš bolju da zastupa mirovince? A ćaća mi od srednje snahe ima kuću rodila se za seoskog turizma. A on se rodio za ministra turizma… Ima toga još, da ti ne duljim…!

- Znači, spremni ste za izbore.
- Jašta. A što se tiče predizborne kampanje, pođi ti fino s nama izvještavat! Imamo ti mi mjesta đe ima one stvari k'o salate. Sve stranka mi u mene plaća…! Mlad si ti, moreš… Ma nismo ni mi stari za bacit…! Hehehehehehe…

- Može, može… Dogovorićemo mi to. Hvala vam gospodine Glatki.
- Ma ništa. Drugi put ponesi kupaće gaće, da se moreš u bazen malo smočit…

REDAKCIJA

JOJO GLATKI – SNZ (S NAMA ZAJEDNO) – PRAVA VERZIJA

Vaš novinar Šmrkljo Glagolj uspio je preživjeti vješanje na kruški takiši organizovano od strane neprijatelja slobode javnog izričaja. Sa jakim zamjerkama redakciji koja je pustila neprerađen prilog, isti emitujemo kakav bi trebalo biti…

- U skromnom ali ukusno uređenom domu Joje Glatkog, predsjednika visokorabgirane stranke SNZ (S Nama Zajedno), razgovaramo otvoreno. Dobar dan, gospodine Glatki.

- Dobar dan. Vama i Vašim čitateljima.
- Naši čitatelji bi čuli nešto o vama.

- Vidite, ja sam se rodio na ovom kamenu koji obilježava ovaj kraj i naš život. Sve što sam postigao, postigao sam potpuno sam. Znate, nekad se bilo teško probijati kroz život… Čak i u školi sam imao problema zbog svojih svjetonazora. Ali, to se već zaboravilo… Znate, mi iz ovih krajeva imamo veliko srce.

- Recite mi nešto o programu vaše stranke.
- Mladi, mladi… i mladi. Treba otvoriti prostor mladim ljudima, svježim inicijativama i tako konsolidirati ekonomiju. Ne dati da nam promakne trend kompjuterizacije i opće modernizacije… Moramo uhvatiti korak sa Europom. Trebamo aktivirati naše resurse na polju seoskog turizma, zdrave hrane; ustrojiti modernu policiju… I opet se vraćam na početak, kao što stoji u našem programu, sve uz angažman mladih ljudi.

- Gospodine Glatki… Hvala.
- Hvala vama. Nadam se da ćete aktivno pratiti našu predizbornu kampanju.
- Sa zadovoljstvom

Napustili smo topli dom Joje Glatkog, sa vjerom u budućnost i osjećajem da za našu zemlju još ima nade…


Šmrkljo Glagolj

P.S. Čista zahebancija - svaka sličnost sa stvarnim personama je posve slučajna!