Potres

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Potres

Nakon ugodno provedene večeri u internet klubu "Lupillus", sinoć sam se uputio kući na voljenu kasnu večeru i gledanje TV-a. No, čim sam sjeo potresao me potres magnitude 3 stupnja prema Richteru. Moram vam priznati da sam osjetio onaj iskonski strah od elementarnih pojava, na koje na žalost ne možemo utjecati. O potresima..
Seizmološka služba RH zabilježila je rano jutros u 1,51 sati potres 15 kilometara sjeverno od Zagreba, s epicentrom u Medvednici.
Kako sam već napomenuo jačina potresa je bila 3 stupnja prema Richteru, a kako kaže naš prijatelj Nagatsuka u Japanu su potresi svakodnevnica. Sam je bio prisutan kada je japanski grad Kobe pogodio potres jačine 7 stupnjeva prema Richteru. Kaže da tada pucaju stakla, lome se zidovi i ulice se razdvajaju.
Kako vam ipak ne bih uljevao bezrazložan strah u kosti, jer ako se potres desi, desit će se i bez mog upozerenja, napominjem da potresi na ovom geografskom području nisu baš prečesti.
Prostor Balkana potresla su četiri veća potresa, jedanput Skoplje, jedanput crnogorsko primorje, a Banja Luku zanimljivo dvaput. Stoga mirno spavajte i ako se potres desi, brzo pod dokove vrata.