Potres

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Potres

Rušenje američkog vojnog helikoptera u istočnom Afganistanu prilikom kojega je poginulo 7 vojnika, je jučer bila top vijest dana. No više od rušenja "chinooka" dojmila me se vijest o potresu. Potres jačine od preko 7 stupnjeva po Richterovoj ljestvici pogodio je jučer područje sjevernog Afganistana.
Jasno je da je vijest o prvom rušenju helikoptera od strane Al Qaede, uzrokovala veliku pozornost svih svjetskih medija. No da li je to prava vijest, ili samo težnja za nekom vrstom senzacionalizma? Sedam žrtava u odnosu na 150 žrtava, izazvalo je veće zanimanje.
Potres koji je zahvatio sjever Afganistana bio je iznimno jak (7,2 po Richteru) i osjetio se i u susjednim državama, Tadžikistanu, Pakistanu, Uzbekistanu i Indiji. Epicentar potresa bio je na samo nekoliko desetaka kilometara od afganistansko-pakistanske granice. No najviše je stradao već stradali Afganistan.
Smrt više od 150 osoba izazvalo je tlo koje je klizeći zasulo dva sela u planinskom području. Sela su potpuno opustošena, kuće su srušene, veći broj stoke (osnovni način preživljavanja tamošnjeg stanovništva je stočarstvo) je završio pod ruševinama, a odronima je prekinut tok rijeke, pa sada području prijeti i poplava.
Težak život! Osim sukoba koji traju već desetljećima i višemjesečnog rata, ljudsku nesreću podržava i priroda svojim neizbježnim katastrofama. Ovaj put je sve dobro i prošlo jer samo dva potresa 1998. g. u sjevernom Afganistanu ubila su više od 8 500 osoba.