'Oš kupit' ciglu?

Ivor Car

8. veljače 2006.

'Oš kupit' ciglu?

Prodavanje cigli oduvijek je bio jedan od glavnih aduta lokalnih štemera koji svoju priliku za laganom zaradom čekaju iz mraka. Njihovu svjetlu tradiciju ovih je dana rafinirao nepoznati Zagrepčanin koji je na eBay-u, poznatoj i najvećoj internetskoj tržnici, u ponudi, službeno registriranoj pod brojem 5662339325, prodavao "Čistu hrvatsku ciglu". I to za samo deset američkih dolara. Mislite li da je uspio?

No, iako je prodaja cigle bila rafinirana, pokušaj nije uspio iz jednostavnog razloga jer interesenata nije bilo, pa se čini da je Zagrepčaninu ipak promaklo da se uz dobar marketing i solidan proizvod mora zauzeti i dovoljno agresivan stav, bez kojeg ništa. Inače, ponuda je na eBay-u osvanula 31. siječnja i do 5. veljače nitko nije ponudio niti centa za "najbolju ciglu ikada", nakon čega je proizvod maknut.

Početna cijena iznosila je 10 američkih dolara, što je još uvijek za 5 dolara manje od cijene poštarine, za tu ne baš laganu pošiljku. Prodavačev nadimak je zweitakt81 (dvotaktni81), a kao mjesto prebivališta naveo je Zagreb.

Zanimljivo je kako na "čistoj hrvatskoj cigli" stoji engleski natpis - "red bricks". Inače, prodaja cigle opisana je sljedećim riječima "Najviša ponuda osvaja najbolju crvenu ciglu iz mediteranske zemlje - Hrvatske!", a pogledana je čak 65 puta.