Nogomet - igra za publiku

Mladen Barbarić

13. prosinca 2006.

Nogomet - igra za publiku

S obzirom da na glupost nikada nije suvišno upozoriti na Lupigi se pojavljuje svojevrsna najava dvoranskog prvenstva u sportu koji je u Hrvata popularniji čak i od Mate, Miše te Kovača zajedno. Naravno, radi se o nogometu, igri za potez, za fintu, za dribling, za publiku. No, stvari i nisu baš takve, što je vidljivo iz izjava pojedinih nogometaša koji su se našli na parketu "Kutije šibica" prilikom nedavnog famoznog "incidenta"

e moj frajeru, ti si naivan
ako misliš da to pali kod nas.
imaš dobar dribling, a praviš se lud
tebe treba na sud.
zar nisi sretan što si tu
nije bolje ni u snu...

Možda Lupiga malo kasni (čuj Lupiga kasni!?!), ali na glupost nikada nije suvišno upozoriti. Uostalom, postoji još jedan razlog zašto ovo pišem. Dakle, u sjeni "Kutije šibica" danas počinje dvoransko prvenstvo u sportu koji je u Hrvata popularniji, pa možda čak i od Mate, Miše te Kovača zajedno. Naravno, radi se o nogometu.

Svi ste čuli za famoznu utakmicu "Plave škvadre" (čitaj Dinama) i one ekipe kojoj ne znam imena, ali se radi o igračima Hajduka. I što se dogodi kada igraju ti slavni sportisti? Publika poludi. Publika ne može da miruje. Publika je u transu. Publika izlazi na teren. A ostalo ionako znate. Carević puca penal, a pored zaštitara prolazi stanoviti D. P. (24), i što će kreten nego odmah na protivničkog igrača. Ali nije ovo priča o huliganu, budali i pijanom purgeru kaj druka za Dinamo, već o superstarovima što naguravaju fudbal. Najme kaj?

U kriznim situacijama Mirko "Cro Cop" Hrgović je pokazao da dobro barata ljevicom, ali šta mu znači ovo "Dočekali su nas kao da smo iz druge države". To je, naime, rečenica koju je njegov jezik izbrbljao novinaru "Slobodne Dalmacije"? Meni naivnom padne napamet da bi po njegovim riječima bilo sasvim u redu prebiti neku ekipu koja bi došla, recimo iz Srbije, ali ne i njih iz Hrvatske!? No, dobro rekoh sebi, do mene je.

Čitam dalje i ljepuškasti golman Dinama, Lončarić, kaže kako "ljudi ne vole Carevića, a onda su ga još postavili da puca penal ... i puklo je!". E, jebi ga brate, jesam naivan, al' neće valjda Liverpool raditi anketu među Milanovim navijačima tko će njima pucati penale u finalu Lige prvaka! No, dobro, mislim se ja, valjda je do mene, opet.

Čitam dalje, kada tamo još ljepši član Dinama i najbliži suradnik golmana, half Vedran Ćorluka, govori kako je on "krivac za sve jer da je pogodio sedmerac do incidenta ne bi ni došlo!". Ma nemoj, jebem te. Pa što ne igrate sami protiv sebe jebemlivammaternesportsku?! Ne bi bilo incidenata jer bi vazda pobjeđivali! No, dobro čitam dalje i mislim se, za koju karu majmunsku vi uopće igrate nogomet?

Opet Mirko "Cro Cop" Hrgović. Kaže da su se "nakon incidenta" (i koji kurac svi govore incident? Jebo te incident, pa reci da je jedan majmun skočio s grane i zaletio se ko alfa mužjak među vas) spustili u svlačionicu i dogovorili da više ne izlaze na parket. Uglavnom Hrgović kaže - "Dvaput je u svlačionicu došao i Milan Bandić, molio nas da se vratimo i na kraju smo pristali izići kada nas je sponzor zamolio." Ma šta ne kažeš? Sponzor, a? A ja mislio vi na "Kutiji šibica" igrate za potez, za fintu, za dribling, za publiku, za gušt ...