Mirko Norac - ubojica žena i staraca na slobodi do kraja godine

Ivan Kegelj

16. rujna 2011.

Mirko Norac - ubojica žena i staraca na slobodi do kraja godine

U mjesecu studenom ove godine na slobodu će iz zatvora izići ubojica žena i staraca Mirko Norac. Ratni zločinac kojeg, avaj, mnogi Hrvati smatraju i herojem izdržao je dvije trećine kazne na koju je osuđen zbog ratnih zločina u Gospiću i Medačkom džepu. Povjerenstvo za prijevremeni otpust odlučilo mu je darovati slobodu. Ono malo branitelja zdravog razuma u Hrvatskoj ne slaže se s takvom odlukom. Ovim povodom priopćenje za javnost poslali su Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka te zagrebački Građanski odbor za ljudska prava. Pročitajte

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST POVODOM ODLUKE
O PRIJEVREMENOM OTPUSTU MIRKA NORCA

Prosvjedujemo zbog odluke Komisije za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa koja je pozitivno riješila zahtjev Mirka Norca osuđenog za ratni zločin o prijevremenom puštanju na slobodu s obzirom da je izdržao dvije trećine zatvorske kazne. Smatramo da je pogrešno primjenjivati dvotrećinsku klauzulu u slučajevima ratnih zločina.

Nadležni bi se trebali posebno zamisliti nad rečenicom iz obrazloženja presude prvostupanjskog suda za zločine u Medačkom džepu u kojoj se konstatira: “Doduše, izostao je izraz pijeteta prema poginulima i suosjećanja s onima koji su u operaciji izgubili svoje bližnje“.

Mirko Norac, osuđen na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, nije izrazio žaljenje zbog likvidacije srpskih civila u Gospiću i propusta nečinjenja vezanog uz usmrćenje civila i ratnih zarobljenika u Medačkom džepu. Nije se pokajao niti zbog toga što je na stratištu blizu Gospića osobno usmrtio nepoznatu žensku osobu.

Podsjećamo i da dodatna istraga i suđenje za zločine u Medačkom džepu trebaju otkriti tko su drugi odgovorni zapovjednici i direktni počinitelji zločina, kao što su namjerna paljenja kuća, ubijanja staraca i starica čija su tijela zapaljena te zločina gađanja noževima živog, za drvo obješenog, zarobljenog vojnika, vješanje za ruke, bičevanja, posipanja soli po krvavim leđima te ponižavanja zarobljenog vojnika.

Državno odvjetništvo trebalo bi provesti istragu o direktnim počiniteljima teških ratnih zločina za koje je Norac osuđen po zapovjednoj odgovornosti. Isto tako trebalo bi istražiti odgovornost izaslanika Glavnog stožera HV-a,  individualizirati odgovornost za zločine počinjene u području djelovanja specijalne policije, te utvrditi stupanj zapovjedne odgovornosti u svezi s tim zločinima.

Vesna Teršelič, Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću

Katarina Kruhonja
, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava,

Zoran Pusić, Građanski odbor za ljudska prava