Ma užas

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Ma užas

Sinoć je nešto prije 20 sati, u zagrebačkom kvartu Maksimir, ubijen policajac. Policajac je ubijen iz vatrenog oružja ispred ulaza zgrade u Jakšićevoj ulici. Ubojica je odbjegli zatvorenik, za kojim je bila u tijeku potjera. Upozoravam da ovaj pojam odbjegli može uzrokovati pogrešno tumačenje ove vijesti. Naime, on nije odbjegao već je pušten kući na vikend. Tek pošto se nije na vrijeme vratio u zatvor, proglašen je odbjeglim. Interesanto je to da se čovjek koji je višestruki ubojica i pljačkaš, pusti doma na vikend(!?!?!?!?!?!?).
Sinoć je nešto prije 20 sati, u zagrebačkom kvartu Maksimir, ubijen policajac. Policajac je ubijen iz vatrenog oružja ispred ulaza zgrade u Jakšićevoj ulici. Ubojica je odbjegli zatvorenik, za kojim je bila u tijeku potjera. Ubojica, S.M. (21) iz Siska je na odsluženju kazne u požeškom zatvoru.
Upozoravam da ovaj pojam odbjegli može uzrokovati pogrešno tumačenje ove vijesti. Naime, on nije odbjegao već je pušten kući na vikend. Tek pošto se nije na vrijeme vratio u zatvor, proglašen je odbjeglim. Potjera je urodila plodom i S.M. je zamijećen u Maksimiru. No, nije se imao namjeru lako predati, pa je ispalio nekoliko metaka na policajca koji ga je pokušao uhititi.
Interesanto je to da se čovjek koji je višestruki ubojica i pljačkaš, pusti doma na vikend(!?!?!?!?!?!?). Je li se on možda promijenio? Postao dobar? Ili ima policijsku pratnju? Zašto?
Zatvor bi trebao biti kazneno tijelo koje obavlja poslove od općeg interesa za Republiku Hrvatsku, a da li je puštanje kriminalaca doma na vikend opći interes?
Najveću odgovornost trebala bi snositi Služba za tretman koja predlaže i provodi utvrđeni program postupanja s zatvorenicima, te predlaže primjenu pogodnosti za svakog pojedinog zatvorenika. Mjesto odmah uz njih zauzima i Centar za psihosocijalnu dijagnostiku, koji procijenjuje odgovarajući orijentacijski program postupanja s osuđenikom.
To je već dovoljno da se krivica može prenositi s jednih na druge i tako pokrenuti krug koji se ne prekida.