Inovativno ime za dijete-Osama bin Laden

Ivor Car

6. rujna 2002.

Inovativno ime za dijete-Osama bin Laden

Gledatelji njemačke televizijske postaje RTL začudili su se tijekom jučerašnje reportaže, kada su začuli riječi na njemačkom jeziku: "Osama bin Laden je velik čovjek", izrečene iz grla Mehmeda Cengiza. Ovaj nezaposleni vozač kamiona izjavio je to u borbi za ime svog novorođenog djeteta, kojemu njemačke vlasti nedopuštaju izabrano ime-Osama bin Laden.
Turski bračni par s mjestom prebivališta mnogih Turaka, Njemačkoj, želio je svome sinu dati zanimljivo i nimalo simbolično ime: Osama bin Laden. No, ta ideja ili možda samo ime, nije se svidjela njemačkoj birokraciji, koja je odbila registrirati dijete pod ovim imenom. Prema njemačkim zakonima imena se prihvaćaju samo ukoliko u potpunosti zadovoljavaju zadane kriterije, a oni podrazumijevaju kako ime mora jasno ukazivati na djetetov spol, ne smije se izrugavati, naškoditi djetetu, te ne smije biti uvrjedljivo. Primjerice nemoguće je djetetu dati ime Hitler.
Registracijski ured u Koelnu gdje mladi par živi, odbio je odobriti njihov zahtjev, a saznajemo i kako ime koje su odabrali ne bi bilo prihvaćeno niti u njihovoj domovini, Turskoj, što je i jedan od uvjeta kako bi Njemačka prihvatila neko ime stranih državljana. Dijete je rođeno još u srpnju ove godine, od kada traju peripetije s njegovim imenom. Cijela stvar će završiti na okružnom sudu, koji će odlučiti može li se dijete zvati kao i vođa terorističke skupine al-Qaeda. No i ako roditelji izgube parnicu, još uvijek će im biti na raspolaganju par priziva.
"Osama bin Laden je velik čovjek"-izjavio je otac novorođenčeta, Mehmet Cengiz, nezaposleni vozač kamiona koji je slavodobitno dočekao novinare s njemačke postaje RTL.
Pitanje je samo kako će biti djetetu odrasti u Njemačkoj s takvim imenom i koji nadimak će dobiti u školi.