Eurosong do godine u Latviji

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Eurosong do godine u Latviji

Održano je još jedno natjecanje za pjesmu Europe. Na 47. Eurosongu pobjedili su predstavnici, opet, baltičke zemlje, Latvije. Naša favoritkinja Vesna zauzela je 11 mjesto, ponajviše zahvaljujući našim susjedima Slovencima, koji su nam dali nevjerojatnih 12 bodova. Kao i uvijek sve se događalo uobičajeno. Sve i više možete pročitati u stvarno turbo
Ove godine sam se odlučio pogledati sve pjesme natjecateljice na Eurosongu, kako mi ne bi promakla neka dobra, pjesma naravno. Subotnja večer pred televizorom uz nekoliko cugica, nije ni loše, barem je neuobičajeno. Pogledao sam sve i ovako sam mislio prije nego li započelo glasanje:
1. CIPAR-Zgodni dečkići okupljeni u boybandu, ipak ukoliko ste pomislili da je to nešto moderno, pogriješili ste, jer takav bend uopće nije u trendu!
2. VELIKA BRITANIJA-Jedna potpuno bezvezna i nadasve nepamtljiva pjesma s previše pratećih vokala, gotovo da bi se mogla nazvati zborskom izvedbom. Najlakše opisivo kao iritantno.
3. AUSTRIJA- Španjolac asimiliran u austrijsko društvo izveo je sasvim solidnu pjesmu. Svojevrsni spoj moderne glazbe i popularne glazbe 80-ih. Ništa pretenciozno, ali poprilično kvalitetno.
4. GRČKA-Još jedan pomalo boyband u zastarjeloj futurističkoj odjeći, kakve se ne bi postidio ni Robocap. Sve izvedeno s pomalo sjete na Duran Duranovsku glazbu, no ipak nije loše.
5. ŠPANJOLSKA-Oni su se odlučili pokoriti Eurosong s pjesmom na španjolskom jeziku, ukoliko ignoriramo refren koji je bio na engleskom. Vesela skladba s puno ritma u izvedbi punašne djevojke s izvrsnim glasom. No, ipak nešto tu fali.
6. HRVATSKA-Kako opisati našu pjesmu, pobjednicu Dore? Mnogi su kritizirali Vesninu scenografiju, za koju smatraju kako je mogla uključiti i neke prednosti same pjevačice, pri čemu su naravno mislili na njenu izgled.
7. RUSIJA-Do sada uvjerljivo najgora pjesma, čudna mješavina benda s feminiziranim glasićima momčina obučenih u bijelo.
8. ESTONIJA-Nakon "bijelih" Rusa, dolazi prva konkurentica našoj Vesni, što se tiče fizičkog izgleda, naravno. Vesela pjesma koja pretendira na prvu polovinu ljestvice.
9. MAKEDONIJA-Meni uvjerljivo najbolja pjesma do sada. Odlična stvar s primjesama prepoznatljivog makedonskog etna. Pjevačica se u svom nastupu u potpunosti uživjela u izvedbu pjesme, što je doprinijelo jačem vizualnom dojmu pjesme, čemu je dodatni plus dala velika crvena krinolina (čitaj široka suknja sa žičanom konstrukcijom). Još sve na makedonskom ….
10. IZRAEL-Još jedna zemlja koja se odlučila na izvedbu na svome jeziku, sa napomenom kako je i ovdje refren bio na engleskom. Šteta je jedino što je pjesma bila poprilično sterilna. Izgori brzo baš kao svijeća, kako nekako bi i naziv same pjesme.
11. ŠVICARSKA-I oni su pjevali na jednom od svojih domaćih jezika i to na onom "najromantičnijem"-francuskom. Još da je pjesma bila neka.
12. ŠVEDSKA-Za njih su nastupile tri šatro sexy djevojke. Sasvim netipične Šveđanke bile su obučene u "bolioči" blješteće srebrne haljinice. No, pjesma je nešto sasvim drugo, iznimno živa, tipično eurovizijska stvar, napravljena za barem 5 mjesto.
13. FINSKA-Treća zgodna natjecateljica i još jedna pjesma koja se oslanja na melodije zabavne glazbe iz 80-ih. Natjecateljica je ostala zapamćena i po zgodnoj kombinaciji boja, na koju su se njeni stilisti odlučili, tirkizna plava široka košuljica i bijele, također široke hlačice. Lijepo!
14. DANSKA-Njihova natjecateljica odlučila se pokazati svoje adute, a to su u ovom slučaju bile njene "bezzamjerke" noge. Sa svojih 19 godina bila je najmlađa sudionica ovogodišnjeg Eurosonga. Kad već imaju nikakvu pjesmu, zašto ne?
15. BOSNA I HERCEGOVINA-Eto baš mi je žao što moram reći kako su i pjesma i nastup Maje, bili loši. Pjesma pola na bosanskom, a pola na engleskom, dokazivala je da je nesumnjivo bosanska, budući da su se u pozadini mogle čuti one tipično bosanske rock gitare. No, treba primjetiti kako je pjevačica imala cipele točno po sarajevskoj modi. Tko ih nije zapamtio, propustio je mnogo toga.
16. BELGIJA-Odmah nakon BiH rock gitara, mogli smo čuti i belgijske. Pjevač na tragu Toma Jonesa, samo za razliku od dobrog Toma, Belgijanac posjeduje neviđene akrobatske sposobnosti.
17. FRANCUSKA-Što duže gledam ovu priredbu kriterij mi je sve stroži. Francuska diva sa svojom tužnom pjesmicom, kao iz topa me asocirala na princezu, Shrekovu mladu, bar po odjeći koju je nosila. Inače nakon dugo vremena opet smo mogli čuti pjesmu koja nema ni e od engleskog.
18. NJEMAČKA- E ovo je bilo nešto neviđeno. Da zemlja od preko 80 milijuna stanovnika nije mogla poslati nešto bolje. Gore zasigurno nije mogla. Sve je još "uljepšala" zanimljiva plesačka skupina. Uvjerljivo zadnje mjesto.
19. TURSKA-Evo ga malo i istočnjačkog melosa. S dubokim glasom Turkinja nam je otpjevala pjesmu u cijelosti na turskom. U pjevanju joj je pomogao i jedini plesač u turskoj plesnoj skupini. Nije loše, ali ...
20. MALTA-E, evo i onih koji su mi obavezno najdosadniji na svakom Eurosongu, ali se ipak uvijek uspiju ugurati među najbolje. Akustična gitara kao kod Crvene jabuke i Maltežanka započe svoje naricanje u bijelom kombinezonu nalik na mile (znate ono ružno, što ljudi po kućama stavljaju kao stolnjak?).
21. RUMUNJSKA-Zasigurno najstariji sudionici Eurosonga. Ovaj par, punija starija gospođa i proćelavi gospodin, počastio nas je tužnom pjesmicom, jer ipak duet mora biti tužan, zar ne? Jedno im se mora priznati, a to su njihove izvrsne glasovne sposobnosti.
22. SLOVENIJA-Opet u crvenom, toliko razvikane "Sestre" su odradile eurovizijski nastup. Koliko su dečki (ili cure!?!)hrabri, dokazali su osim odjećom i time što su cijelu pjesmu otpjevali na maternjem jeziku. Jedva čekam glasanje da vidim sviđa li se ovo Europi.
23. LATVIJA-Pjesma kako bi rekao Dino Rađa, neloša. Puno šešira, puno plesa, puno ritma, malo striptiza i eto ti pjesme. Kad će vise taj zadnji?
24. LITVA-Napokon zadnji! Prvo što vam upada u oči su šeširići koji podsjećaju na Lošu i Plavi orkestar. Što duže gledam i slušam ove nastupe, svi su mi sve bezvezniji, pa je takva i ova posljednja stvar koju nam otpjeva litvanski mršavac. Ma i nije tako loša!


Sve u svemu prođe još jedna dosadan, ali i nepredvidljiv Eurosong. Nepredvidljiv iz razloga što eto među najboljima se pronađoše meni neke od najgorih pjesama. Pobjedi Latvija, a Dino Rađa nas prevari rekavši kako je pjesma samo neloša. Pjesma "I wanna" u izvedbi Marie N dobila je 176 glasova. Drugoplasirana Malta zaostajala je za pobjednicom cijelu dvanaesticu. Domaćini Estonci podjelili su treće mjesto s Britancima. Vesna je osvojila 44 glasa i tako uspjela osigurati nastup na Eurosongu i slijedeće godine. Da nam nije bilo Slovenaca, koji nam ni krivi ni dužni dadoše 12 glasova, sigurno ne bi nastupili i slijedeće godine. Pa ih vi sad nastavite pljuvati!
Već nakon što su prve tri zemlje dale svoje glasove bila je poznata borba za pobjednika koja se vodila između Latvije i Malte. Ajde dobro bar Malta nije pobijedila. Kao i svake godine, zemlje su dijelile svoje glasove uglavnom na osnovu dobrosusjedskih odnosa ili u cilju osvajanja političkih bodova ili ostvarivanja strateške nadmoći. Sve predvidivo! Bosanci i Slovenci nama, a mi njima i oni sebi međusobno. Skandinavci Skandinavcima, Mediteranci Mediterancima, Baltičke zemlje podijelile su bodove između sebe, s tim da su morali paziti da nešto daju i velikoj "mami" Rusiji. U tom svemu još su svi morali pripaziti kako bi Njemačkoj dali 1 bod, što je glavni razlog zbog kojega se Nijemci nisu našli na zadnjem mjestu.
Svi studiji su glasali glatko i tečno, a kako ne bi bilo tako i do kraja, pobrinuo se izraelski studio koji se pripremio održati i poduži uvodni govor, koji je trebao pridobiti svijet na izraelsku stranu u tamošnjim ratnim sukobima, sve pod geslom mira i itd.. Čak je i voditelj morao reagirati tražeći od Izraelke da napokon da njihove glasove. Francuzi su si kao i uvijek uzeli za pravo da svoje glasove daju na francuskom jeziku.
Kao i inače voditelji su nekih država naučili par riječi jezika države domaćina Eurosonga, a voditelji same priredbe, inače simpatičan par, naučili su par riječi država sudionika, pa je recimo tako sarajevski studio pozdravljen s "dobro večer". Naš Duško Čurlić je Europu pozdravio na našem jeziku, a potom i na estonskom i čini mi se kako je bio jedan od simpatičnijih voditelja.
Zanimljivo je kako 12 zadnjih pobjednika Eurosonga, dolazi iz zemalja sjevernog dijela Europe, osim iznimke Izraela. U ukupnom vodstvu je Irska koja je na Eurosongu pobijedila 7 puta, od toga 4 puta u zadnjih 10 godina.
Organizatori su svoj dio posla odradili izvrsno. Pogotovo su odlični bili mali filmići između pjesama, koje je naš komentator Ante Batinović neprestano nazivao razglednicama. U svakom slučaju većinu od "razglednica" treba prijaviti na neki natječaj kratkog filma. Izvrsna prezentacija Estonije, poželim odmah otići tamo. Vidimo se dogodine u Latviji.
Za sve fanatike Eurosonga:
službena stranica ovogodišnjeg Eurosonga i
sve o Eurosongu na "našem.