Adi i Ornamenti za EMI

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Adi i Ornamenti za EMI

Bend koji u zadnje vrijeme slušamo i više nego često, Adi Lukovac & Ornamenti, potpisao je ugovor s jednom od najvećih diskografskih kuća svijeta, EMI. No, ipak do novoga albuma morat ćemo se strpiti do rujna ove godine kada je najavljena njegova promocija.
Adi Lukovac & Ornamenti bend je koji se svrstava u izvođače "Post War Sounda", koji oni na svojoj web stranici definiraju kao spoj tradicionalne glazbe i glazbe budućnosti, a sve to prožeto spiritualnim i materijalnim iskustvima stečenim za vrijeme rata. Mnogi ih smatraju pionirima bosansko-hercegovačke etno scene, a ukoliko to i nisu, onda su barem na tom području najbolji i zato ih valja izdvojiti na stranu. Na žalost rijetko su nastupali u Hrvatskoj, tek neki se sjećaju kako smo ih mogli vidjeti u Močvari. No, često su nastupali u Italiji, gdje su postigli dosta uspjeha, zavrtivši se čak i na talijanskom MTV-u. Upravo zbog tog uspjeha ponuđen im je ugovor s talijanskim ogrankom slavne diskografske kuće EMI. Nakon podužih pregovora, ovi inače Dallasovi izvođači dogovorili su se s EMI Music Italy i njihov novi album "Fluid" izaći će specijalno za talijansko tržište. Ipak do tada ćemo se morati strpiti. Promocija "Fluida" najavljena je u rujnu ove godine, zajedno s promocijom novog bosanskog hita kojemu predviđaju popularnost sličnu "Ničijoj zemlji". Film se zove "Remake" i intimna je priča snimana u Parizu, drama kroz koju se na neki način provlači i rat. Govori o ljudima čiji stereotipi se nikako ne uklapaju u Balkan, ali su ipak na neki način duboko uronjeni baš u Balkan. Režirao ga je Dino Mustafić, glavni akteri su Lucija Šerbeđija, Dejan Ačimović i Zijah Sokolović, a muziku za film radili su upravo Adi i Ornamenti, što im nije prvi put, budući da su muziku radili za nekoliko što predstava, što filmova.
Tužna je jedino činjenica kako je ovaj bend u Hrvatskoj poznat samo po pjesmi otpjevanoj zajedno s Dinom Merlinom, kojem su usput budi rečeno, upravo oni producirali njegov hit album "Sredinom".