SUBVERSIVE U TUŠKANCU: Kubanski revolucionarni film

I.F.

9. svibnja 2018.

SUBVERSIVE U TUŠKANCU: Kubanski revolucionarni film

U sklopu filmskog programa 11. Subversive Festivala u kinu Tuškanac održat će se od 10. do 14. svibnja retrospektiva pod nazivom "Kubanski revolucionarni film". Ovim povodom selektor retrospektive i vrsni poznavatelj latinoameričke kinematografije, profesor Michael Chananom održat će predavanje 11. svibnja u 18 sati, također u kinu Tuškanac.

Kako najavljuju iz Subversivea, filmovi pokrivaju širok dijapazon tema kubanske revolucije - od uzbuđenja i nade mladog socijalističkog naroda, preko mukotrpne borbe do satiričnog poigravanja s tekovinama revolucije. Retrospektivom se tako iscrtava burna povijest te otočne države, od Rata za neovisnost preko ustanka protiv diktature generala Fulgencija Batiste, do neuspjele američke invazije u Zaljevu svinja i revolucionarnih aktivnosti Che Guevare.

Michael Chanan
Michael Chananom u petak će održati predavanje (FOTO: Subversive)

Najzastupljeniji i svakako najsubverzivniji sineast retrospektive je Santiago Álvarez, strastveni dokumentarist, osnivač Kubanskog filmskog instituta, kroničar kubanske i američke kulture, poznat po svojim tehnikama "nervozne montaže" i kolažnog nizanja found footagea, za koje se smatra da su preteča suvremene video umjetnosti i videospotova.

Više o filmovima na Kino Tuškanac i Subversive Film Festival.

Lupiga.Com

 Naslovna fotografija: Subversive Festival