NE TREBA STRAHOVATI: Nema nikakvih dokaza da 5G ubija pčele

Lupiga.Com

14. travnja 2020.

NE TREBA STRAHOVATI: Nema nikakvih dokaza da 5G ubija pčele

„Teorije prema kojima 5G tehnologija izaziva pomor pčela u opticaju su već mjesecima, otkad je tijekom ljeta 2019. društvenim mrežama počela kružiti netočna tvrdnja da pčele padaju mrtve u okolici 5G tornjeva u američkoj saveznoj državi Kaliforniji“, piše portal Faktograf.

Na prvi pogled čini se da je sasvim suludo uopće demantirati ovakve stvari, nakon što su već nebrojeno puta demantirane, ali kada se vidi koliko pozornosti na društvenim mrežama dobiva ova najnovija teorija zavjere, onda se čini da je ponavljanje ipak nužno. Faktograf upozorava da je već kod spomenutog kalifornijskog slučaja reagirao stručni časopis posvećen pčelarstvu, American Bee Journal, inače najstariji pčelarski časopis na engleskom jeziku koji izlazi još od 1861. godine. 

U tom časopisu je tada, u listopadu prošle godine, objavljen tekst „Zašto se ne trebamo bojati 5G-a“, koji potpisuje biokemičarka i molekularna biologinja Alison McAfee, specijalizirana upravo za istraživanje pčela.

“Mogu shvatiti zašto je ova priča toliko neodoljiva. Biologija pčela medarica do te nam je mjere strana da se ideja kako bi elektromagnetski valovi mogli uzrokovati gubitak pčela medarica i ne doima tako nategnutom”, napisala je McAfee, a onda objasnila zašto je priča ipak nerealna. Naime, postoje dokazi da pčele mogu osjetiti statična magnetska polja, kao i da im te informacije služe za navigaciju, isto kao i osjetilo mirisa te položaj naspram Sunca. Ne postoje, međutim, stoji u njenom tekstu, dokazi da pčele mogu osjetiti prisutnost elektromagnetskih valova, kakvi se koriste za 5G mrežu, niti da takvi elektromagnetski valovi imaju utjecaj na ponašanje ili smrtnost pčela.

5G
Objava koja se širi društvenim mrežama (IZVOR: Facebook)

„Problem odumiranja pčela prisutan je već godinama. Javna rasprava o ovom problemu vodila se i prije nego se počela razvijati 5G tehnologija“, nastavlja Faktograf u svom tekstu, pa podsjeća kako je Greenpeace 2013. godine objavio izvještaj „Pčele u opadanju“, u kojem promatraju potencijalne faktore odumiranja pčela i u kojem se kao najveći problem ističe utjecaj industrijske poljoprivrede

„Povećano korištenje insekticida i pesticida ubija pčele, ali i slabi njihov imunitet, čineći ih podložnijima različitim parazitima i patogenima. Povećani intenzitet uzgoja, kao i uzgoj monokultura, također su faktori koji doprinose odumiranju pčela. Posebni je problem tzv. poremećaj kolapsa kolonija. Radi se o fenomenu napuštanja kolonija, s kojim se pčelari sve češće susreću. Znanstvenicima zasad još nije jasno što točno uzrokuje ovaj poremećaj. Postoje razne teorije pa se tako istražuju efekti pesticida, insekticida, antibiotika, ali i klimatskih promjena, pothranjenosti, genetski modificiranih organizama, ali i elektromagnetskog zračenja. Zasad nisu pronađeni znanstveno utemeljeni dokazi iz kojih bi se mogao izvući zaključak da elektromagnetsko zračenje ima štetan učinak na pčele“, zaključuje Faktograf koji je već ranije u nekoliko navrata raskrinkavao tvrdnje da 5G mreža ubija ptice i da je opasna za zdravlje ljudi

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay