U BiH samo sa osobnom

Ivor Car

14. ožujka 2002.

U BiH samo sa osobnom

Od sutra državljani Republike Hrvatske ponovno mogu prelaziti granice sa susjednom Bosnom i Hercegovinom, samo uz predočenje osobne iskaznice. Takav granični režim trajati će sve do kraja ljeta, odnosno turističke sezone. Vaš novinar za samo nekoliko dana krenuti će u istraživanje, koje će za cilj imati provjeru ove vijesti. Također od sutra možete otputovati u Jugoslaviju bez vize, ali s turističkom propusnicom.
Nekoliko godina mogli smo putovati u susjednu nam Republiku Bosnu i Hercegovinu bez putovnice, samo sa osobnom iskaznicom. Potom su se stvorili entiteti pa se s osobnom moglo proći preko muslimanskih i hrvatskih granica, ali ne i preko granica Republike Srpske. Tako ste sa osobnom mogli ući na prijelazu Kamensko, no ukoliko ste se odlučili vratiti preko Bosanske Gradiške vrlo lako ste mogli biti optuženi za pokušaj ilegalnog prijelaza granice, što završava podmićivanjem policajca u iznosu od oko 50 DM (iznimno visoka tarifa, budući da za vožnju od 70 km/h preko ograničenja plačate samo 10 DM). Nedugo nakon toga s osobnom više niste mogli preko prijelaza koje nadziru Bošnjaci, a od veljače 2001. godine za prijelaz u BiH na svim granicama bila je potrebna putovnica. Tako je završila era prestanka "toleriranja prijelaza granice samo sa osobnom kartom", kako to nazvaše predstavnici i naše i njihove vlasti. Treba spomenuti samo kako su se sa osobnom mogli prošetavati samo državljani Republike Hrvatske, dok su državljani BiH morali posjedovati putovnice. Vaš novinar je bio svjedokom prijelaza granica u hrvatskim entitetima bez iti jednog dokumenta, pa čak i zdravstvene iskaznice na kojoj nema ni slike.
Kako BiH ima izlaz na Jadran tako se stvorio problem za hrvatski turizam, jer su turisti gubili sate i sate čekajući na granicama u svom putu ka južnoj Dalmaciji. Problem je riješen tako što su se dvije prijateljske države dogovorile kako će tijekom ljetne sezone za putovanje iz jedne u drugu državu biti potrebna samo osobna iskaznica. Tako će biti i ovog ljeta, odlučilo je jučer u Sarajevu, mjerodavno Vijeće ministara BiH. Razdoblje u kojem će se moći prošetavati preko grana biti će od 1.lipnja do 30. rujna. Takvu odluku već prije donijelo je i mjerodavno tijelo Republike Hrvatske. Vaš novinar provjeriti će da li to sve funkcionira već slijedeći tjedan, ukoliko bude sreće.
I s još jednom susjednom zemljom smo razriješili neke stvari oko prelaska granica. Naime, također od sutra, hrvatski će državljani u Jugoslaviju moći ući bez viza. Ipak kako bi ta zemlja uspjela nešto i zaraditi, Hrvatima će trebati turističke propusnice, koje će koštati 420 dinara.