Sretno!

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Sretno!

Eto prošao je još jedan dan, ali ne bilo kakav dan jer baš na dan 13.05. prije tko zna koliko godina, rodio se naš vrijedni i dobri prijatelj, a ujedno i lupigin enciklopedista. Osim što je taj datum poznat ,dakle, po rođenju ovoga slavnog lika, dogodile su se i još neke zanimljive stvari kao što to biva svakoga novoga dana.
U jeku lagane zabavice organizirane u povodu 13.05., datuma na koji se rodio Ogi, ja odlučujem ovjekovječiti taj trenutak tako što vam sve serviram kao jednu najobičniju vijest. Nećemo vam reći koje godine je ovaj naš prijatelj i lupigin enciklopedista rođen, ali ćemo spomenuti nekih par drugih događaja koji su se zbili na jučerašnji datum. Naravno da u odnosu na Ogijevo rođenje svi ti događaji zauzimaju neko sasvim periferno mjesto u povijesti civilizacije.
Svi se prisjećamo što se to još dogodilo tog datuma. Prvo čega smo se sjetili je povijesna nogometna utakmica u Zagrebu između Dinama i beogradske Crvene Zvezde, koja nikada nije do kraja odigrana, a njen epilog je, vjerujem, svima poznat.
Dalje smo saznali kako je 13.05. rođena jedna od najvećih NBA zvijezda, Dennis Rodman. Istog dana nekih drugih godina osim Ogija i Rodmana rođeni su i glazbenik Stevie Wonder i glumac Harvey Keitel.
Što se tiče političkih događanja recimo da se 1992. dogodila potpuno nebitna izmjena "Zakona o mjeriteljskoj djelatnosti" u zastupničkom domu Hrvatskog Sabora. Tu je i sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade
Kraljevine Nizozemske o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja, potpisan 1996. godine, a 1992. sporazum o trgovini i gospodarskoj suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Narodne Republike Kine.
Tko zna što se sve još nije dogodilo 13.05. i što bi se tek moglo dogoditi, ali više nas to i ne zanima jer baš je atmosfera dobra, kao i ova verzija najboljega od "Majki". Glavno je da slavljenik doživi još ovakvih 100, kako to mudro reče naš narod.