Smanji uvoz!

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Smanji uvoz!

Svi znamo što su Sjedinjene Američke Države. Znamo kako je to zemlja koja kroji svjetsku pravdu, najmoćnija velesila, zemlja sa površinom od skoro 10 000 000 kvadratnih kilometara, na kojima živi gotovo 300 milijuna ljudi. No, znamo li kako je njen vanjskotrgovinski deficit za mjesec travanj ove godine iznosio rekordnih 36 milijardi dolara?

SAD je velika zemlja. Njena površina veća je za gotovo dva i pol puta od površine zemalja zapadne Europe, a graniči samo s tri države: Kanadom, Meksikom i Kubom. O šarolikosti te zemlje dovoljno govori podatak kako je njena najniža točka Death Valley, 86 metara ispod razine mora, dok je njena najviša točka vrh Mount McKinley s 6 194 metara. Amerikanci svoju zemlju vole opisivati kao zemlju s jakom ekonomijom, malom stopom nezaposlenosti i inflacije, te rapidnom tehnologijom.
Kako ipak sve ne štima na najbolji mogući način, ukazuje američki vanjskotrgovinski deficit koji je u mjesecu travnju dosegao do sada najveći iznos od 36 milijardi zelembaća. Povećanje je to u odnosu na mjesec prije, od 3, 6 milijardi dolara.
U mjesecu travnju SAD je izvezla robe u vrijednosti od 80 milijardi $, ali je za to vrijeme uvezla robe u vrijednosti od rekordnih 116 milijardi$. U ministarstvu trgovine ovaj deficit opravdavaju s povećanim uvozom naftnih sirovina u travnju, kada su kupili gotovo 303 milijuna barela nafte (koliko li godina treba Hrvatskoj da potroši toliko nafte?). Poznata je činjenica kako SAD štedi svoje naftne izvore, te kupuje svu moguću naftu koja je na prodaju, neprestano gomilajući svoje zalihe. Osim povećanog uvoza sirove nafte, zabilježen je i natprosjećan uvoz automobila i računalne opreme. Njagoru bilancu trgovine SAD su imale s nama nedostižnom Europskom unijom, te Kinom, Tajvanom i Japanom.