Sestre su zmagoslavci

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Sestre su zmagoslavci

Već par zadnjih dana pratim zbivanja oko izbora pjesme Slovenije za pjesmu Eurosonga 2002. godine. Neprestano odolijevam pobudi da vas izvjestim o tome. I nisam mogao izdržati, iako vi možda to sada već znate. Na izboru svoga kandidata za put u estonski Tallinu, Slovenci su se odlučili za pjesmu "Samo ljubezen", skupine "Sestre". Sama činjenica da su pobijedili transvestiti obučeni u crvene ženske kompletiće te da će oni predstavljati Sloveniju u svijetu, i nije izazvala toliko govorkanja, ali je svakako zanimljiva, a nekima i indikativna. Najveći skandal je ipak bilo
Već par zadnjih dana pratim zbivanja oko izbora pjesme Slovenije za pjesmu Eurosonga 2002. godine. Neprestano odolijevam pobudi da vas izvjestim o tome. I nisam mogao izdržati, iako vi možda to sada već znate.

Dakle da krenem! Na izboru svoga kandidata za put u estonski Tallin, Slovenci su se odlučili za pjesmu "Samo ljubezen", skupine "Sestre". Pjesmu je komponirala poznata slovenska kontarverzna zvijezda Magnifico, Robert Pešut.

Sama činjenica da su pobijedili transvestiti obučeni u crvene ženske kompletiće te da će oni predstavljati Sloveniju u svijetu, i nije izazvala toliko govorkanja, ali je svakako zanimljiva, a nekima i indikativna.

Najveći skandal je ipak bilo telefonsko glasovanje poslije kojega su utvrđene neke nepravilnosti, odnosno ono je trajalo dvije minute duže od dozvoljenog vremena. Tako su Sestre na kraju skupile 8454 glasa i s time zauzeli treće mjesto u telefonskom izboru.

Drugi skandal je bio fizički obračun Magnifica i njegovog ljutog konkurenta Patrika Grebla (kompozitora triju natjecateljskih pjesama ma izboru). U tijeku glasovanja neki su glazbenici počeli napuštati dvoranu, a među njima i Grebl. Pred ulaskom u garderobu Grebl se susreo s Magnificom, započeli su razgovor na koji Magnifico nije reagirao baš najbolje. Posljedice su da je je Grebl završio u bolnici s ozljeđenom čeljusti i s željom za posjetu nekom stomatologu. Grebl kaže kako je samo pokušao objasniti Magnificu, da ne napušta dvoranu radi njega, nego zbog načina glasovanja. Njihove kolege su pak ogorčene događanjima, dok je predsjednik stručnog žirija izjavio da više neće sudjelovati u tom "cirkusu".

Nakon završenog glasovanja koje ubraja i stručni i žiri zabavnog programa RTV Slovenije i telefonsko glasovanje, Sestre su pobijedile s 29 bodova, jedan bod iza ostala je njihova najveća konkurentica Karmen Stavec.

Govorkalo se i da će cjelokupni izbor pjesme biti ponovljen, ali to se neće dogoditi jer glavna riječ je ona koju je izrekao stručni žiri, tako da je sve pravovaljano i rezultate je potvrdio javni bilježnik.

Sve me to podsjeća na jedan naš izbor za Miss Hrvatske!