Nekoliko knjiških vijesti iz susjedstva

Božidar Alajbegović

2. srpnja 2007.

Nekoliko knjiških vijesti iz susjedstva

Znamo, znamo, vruće je, i nama je, ali to ne znači da ne čitamo. Dapače, usto još i pišemo, a na čitanje, ali i pisanje, pozivamo i vas. U tekstu koji slijedi obavještavamo vas o hrpi zanimljiva štiva, ali vas potičemo i na pisanje koje bi se na koncu moglo i financijski isplatiti, jer vaše radove očekuju vrijedne nagrade. O svemu opširnije, a gdje drugdje negoli na našem

Objavljen je novi broj (br. 04/2007, ukupno 11.) Balkanskog književnog glasnika 'Poluostrvo'. Zasad je dostupan tek na ovoj adresi, a sadržaj je, kao i obično, prebogat kvalitetnim štivom. Posebno bih izdvojio izvrstan esej Mitja Čandera u kojemu taj slovenski kritičar analizira nove knjige Miljenka Jergovića, Srđana Valjarevića i Lamije Begagić, te kultni esej Danila Kiša 'O nacionalizmu', kao i dvije poetske drame Roberta Leeja Frosta. Istaknuti svakako treba i činjenicu da novi broj BKG-a donosi i četiri cjelovite zbirke poezije (S. Jendričko, S. Oreščanin, K. Matošević i Ž. Nikolić), te pravi mali kuriozitet - izbor laponske poezije.

Inače, BKG je pokrenuo i ediciju knjiga svojih autora, najavljuju čak 12 naslova, a nedavno je objavljena prva knjiga - "Domovina, bleda mati" slovenskog autora Franje Frančića. Knjigu je na srpski jezik prevela Ana Ristović, a za tisak likovno pripremila Dragana Nikolić. Možete ju naručiti preko ovoga linka. O knjizi Franje Frančića Josip Osti je, između ostalog, rekao:

"U proznim zapisima iz prizemlja Franje Frančića riječ je o ljudima s ruba i dna, o onima kojima život i sudbina nisu bili naklonjeni, koji, često, tonući u alkohol, pokušavaju, najčešće uzalud, pobjeći i od drugih i od sebe, od zla koje im je učinjeno i koje su sami učinili. Autobiografskom proživljenošću ili uživljenošću u nesreću, pa i tragediju drugog, Frančić predočava borbu za opstanak uskraćene jedinke, koja agresivno odgovara na agresivnost socijalnog okruženja. Antijunak njegove proze je životni marginalac koji se, nerijetko, u potrazi za identitetom, vraća u djetinjstvo i u uništeno obiteljsko gnijezdo, a svoj preostali integritet brani društvenom kritičnošću, čak i kada nastavlja tonuti u živo blato svakodnevice. Svakovrsna delinkventnost i brutalnost, samosvrhovita, gruba spolnost i bezosjećajnost, kao vidovi ispoljavanja čovjekove animalnosti, ujedno su posljedica i uzrok surovosti i nasilja. Ali i prisutan nihilizam i osjetna amoralnost ne samo da ne mogu skriti, nego, srazmjerno potiskivanju, otkrivaju želju za istinskom ljubavlju i nekom visom etičnošću. Pitanje ciste istine je najčešće pitanje koje, sučeljeni s nečistim svijetom i složenom ljudskom prirodom, sebi postavljaju i autor i njegovi likovi. Pitanje je, dakako, upućeno sfingi života i, kako literaturi i prilici, ostaje bez konačnog odgovora, ali, ujedno otkriva zagonetnost života od rodjenja do smrti. Za razliku od ranijeg često prisutnog osjećanja mladalačke moći, kasnije, u njegovim jezički smirenijim, a stilski katkada dotjeranijim, ispovjednim verističkim tekstovima preovladava svijest o prolaznosti, zaokupljenost starošću i smrću. Jer se sve u čovjekovom životu, ispunjenom samoćom, strahom, nasiljem i smrću, iskazuje privremenim. A upravo u toj privremenosti, kako Frančić sam kaže, 'svako poznaje samo sopstveni krug pakla'."

******

Internet stranica "Osvoji Ikebanu" organizira natječaj za kratku fantastičnu priču, koji je otvoren do 23. srpnja ove godine. Tema natječaja je "Odnos čovjeka prema prirodi u budućnosti". Dužina priča ne smije prelaziti 4.500 znakova (uključujući i razmake), a radovi moraju biti na srpskom ili srodnim jezicima sa standardnim YU fontovima. Slati ih, pored kratke biografije, otkucane u Wordu i priložene u attachmentu poruke, na adresu:
konkurs@osvoji-ikebanu.org.

Svatko može poslati maksimalno tri rada. U tijelu poruke obavezno navesti: ime, prezime, adresu i broj telefona. Dodjela nagrada je 25. kolovoza ove godine, točno u podne u Botaničkoj bašti u Beogradu. Najbolja tri rada očekuju vrijedne nagrade! Više o natječaju saznajte na ovom linku.

******

Treći trg pokrenuo je novu ediciju Desant u kojoj je upravo objavljena prva knjiga - Roman 'Deca bez očiju', Borka Veljovića. Pa kažu ...

"... Venčati se prerano, saznati prekasno, imati jalovog muža, imati istopolnu ljubavnicu, imati dete sa bilo kim, gledati ženu koju nemaš, nemati ženu koju svi imaju, saznavati prekasno, dobiti i potrošiti sve, imati bedan posao, imati utopijsku ideju o pisanju koje nešto menja, imati susret sa vrhunskom nepravdom, videti dete bez očiju, biti dete bez očiju, buditi se ... probuditi se. Ovo je priča o dva vremena, o selu i gradu, o starima i mladima, o novcu i umetnosti, o ljubavi i animalnom, o buđenjima. Roman počinje buđenjem iz košmara sa srećnim saznanjem da je posredi bio samo san o mrtvima, a završava se padom u košmarnu komu sa nadom da će se sledeće buđenje odigrati u nekom drugačijem svetu."
Milan Dobričić


"... Da li je samo u ovoj jebenoj zemlji moguće da riba ostavi tipa zbog druge ribe, dok se preostale devojke  jebu sa odvratnim matorcima do kojih im nije stalo?! Strahinja je mladi pisac koji pokušava da nadje izdavača za svoj roman prvenac; zajedno sa svojom ekipom izlazi, pije, duva...Iako mu život neprestano lupa šamare, Strahinja ostaje na nogama, ali ujedno i "dete bez očiju": stvarnost je upravo onakva kakvom on ne želi da je vidi - poput krvnika koji mu svakodnevno otkida po parče mesa. U još jednoj samoobmani pred svojom "famme fatale", konačno će zadobiti udarac koji će mu ako ne otvoriti oči, a onda ga bar zasigurno probuditi iz još jednog košmara..."
Iz recenzije Željka Obrenovića

Narudžbe preko sajta www.trecitrg.org.yu.