MuPEZej

iksx@lupiga.com

14. ožujka 2002.

MuPEZej

Da nije bilo Cockte i PEZ-a, ne bi bilo ni mog djetinjstva. I onda saznam da su svi ti idoli mladosti uvezeni. Kad završim sa sentimentalnostima, ostanu prosti i čisti fakti. A oni kažu da PEZ ide dalje. A kuda? U muzej!
U Sjedinjenim državama se na tržištu pojavila nova vrsta pez bombona. Vrsta ustvari nije nova, ali glava je. PEZ ima smileijevu glavu. Valjda će se prodavati s osmijehom, u što nismo sigurni jer po glavi (smileiju) dođe $6.
PEZ bombone su, suprotno popularnom mišljenju, izmislili Austrijanci, a ne Slovenci. Neki habsburški podanik je 1927. izmislio bombone namijenjene svima koji žele prestati s pušenjem, a radije bi se bavili zdravijim životom, a da opet nije joga. Ime dolazi od izvedenice od njemačke riječi PfeffErminZ, što znači pepermint na hrvatski, a to je opet i bio jedini okus. Na početku, jer kasnije se razmnožilo mnoštvo okusa, oblika i glava na onim nezaboravnim plastičnim spremnicima.
Ameri (a ko bi drugi, osim možda Japanaca) toliko otkidaju na PEZ da imaju i muzej posvećen plastičnim mu spremnicima. Možete ga evo baš tu i posjetiti. Nama se najviše sviđaju s likovima iz Asterixa. Druid Čudomix je neodoljiv. Kao i jedan jedini i vječni PEZ. Fur immer.