Mučenja nema

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Mučenja nema

Često je tema Lupiginih vijesti, kako unutrašnja, tako i vanjska politika Sjedinjenih Američkih Država. Ovaj put na našu sreću, a na njihovu nesreću, radi se o jednom njihovom neuspjehu. Kako ne priliči novinarstvu, drago nam je da vas možemo obavijestiti kako Ameri nisu uspjeli osporiti zabranu mučenja.

Politika SAD-a silno je htjela blokirati UN-ov sporazum o zabrani mučenja, koji predviđa prisutsvo UN-ovih djelatnika u zatvorima kao što je recimo američka vojna baza-zatvor Guantanamo na Kubi, gdje će svoje kosti ostaviti afganistanski zarobljenici, povezani s Al-Qaedom. Sporazum kao cilj ima nadopunjene Konvencije protiv mučenja iz 1987. godine, ratificirane od strane 130 zemalja, među kojima je i SAD, ali tek od 1994. godine. Nacrti za spomenuti sporazum u izradi su već deset godina, a američka diplomacija podnijela je prijedlog ponovnog preispitivanja tih nacrta. No, taj prijedlog je odbačen glasovanjem UN-ovog Gospodarskog i socijalnog vijeća. Nakon tog glasanja, glasalo se o samom sporazumu, koji je uvjerljivo prošao dalje i sada ga se očekuje na dnevnom redu Opće skupštine UN-a. Da bi sporazum stupio na snagu treba ga potpisati i ratificirati 20 vlada. Među zemljama koje su se složile s američkim prijedlogom su i prvaci u poštivanju ljudskih prava, Kuba, Kina i Pakistan. Osim ovih "boraca za ljudska prava" SAD su podržali Australija, Japan, Rusija, Libija, Indija i Egipat, dakle kao što primjećujete gotovo nitko od američkih saveznika.
Predstavnicima udruga za ljudska prava, koji su se javno zapitali zašto SAD neprestano radi protiv ljudskih prava, svojom izjavom odgovorio je, za ovo pitanje zaduženi američki izaslanik, rekavši kako je sporazum u koliziji s američkim zakonima.