Misija u Kašmir

iksx@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Misija u Kašmir

Dok se svijet raspada, budale piju. Tako ili slično nekako ide poslovica koja govori o tome... E, pa ovdje je to malo drugačije. Dok se svijet raspada, budale to nadgledaju. Dužno poštovanje HV-ovom dvojcu koji će se tlačiti po Kašmiru kojeg je Rushdi opjevao, a svi ostali zakrvarili.

Baš danas su satnici HV-a Miroslav Wagner i Vladimir Plečko otputovali sa zagrebačkog aerodroma u mirovnu misiju u Kašmir. Dynamic duo će zadaću nadgledanja crte razdvajanja između Indijaca i Pakistanaca negdje u Kašmiru obavljati nenaoružani, ako ne računamo plave kape kojima će prekriti svoju proćelavost. Iako mirovna misija tamo traje još od 1949. godine, sudeći po vijestima otamo, malo je učinaka. Svejedno, Plečko i Wagner će slijedećih godinu dana poštu primati negdje u brdovitom Kašmiru.
Nakon misija u Siera Leoneu te na granici Etiopije i Eritreje, ovo je treća mirovna misija UN-a u kojoj sudjeluju hrvatski vojnici. Inače, Plečko i Wagner su već prije sudjelovali u mirovnoj misiji u Siera Leoneu, tako da možemo reći kako momci imaju iskustva u misijama koje nemaju rezultata, a dodamo li tome da su kao časnici HV-a sudjelovali (ne svojom voljom) u prestrukturiranju ili već kako se to zvalo, možemo reći kako su gotovo pa i prekvalificirani za svoju misiju. U ime načelnika GS HV-a i Zapovjedništva za međunarodne vojne operacije mirotvorce je ispratio pukovnik Ivan Bitanga koji je najavio i skoru, četvrtu mirovnu misiju pripadnika HV-a:
- Očekujemo slanje voda vojne policije u Afganistan koji će tamo otići u partnerstvu s njemačkom vojskom. Točan datum odlaska još ne znamo jer sve ovisi o političkoj odluci.
Nadamo se samo da i ta buduća akcija neće završiti kao i sve akcije u kojima su sudjelovali naši vojnici, bog da im prostio, odnosno ako ne katastriofalno, a ono ukrivo.
Ah da, za one koji traže vojnu preciznost dodajmo da je u timu od dvoje ljudi zapovjednik Wagner, a da mu je zamjenik i jedini podređeni Plečko.