Koje pare

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Koje pare

Nogometaš Bayerna iz Muenchena, Stefan Effenberg ovih dana je dao intervju za eminentni njemački časopis "Bild" u kojemu je između ostalog rekao kako su nezaposleni ljudi lijeni i kako smatra da treba smanjiti naknade za nezaposlene. Odmah su ga napali raznorazni sindikati, tvrdeći kako nije moralno da osoba koja godišnje zarađuje 4 milijuna eura, govori o tome. Da, dobro ste pročitali 4 milijuna eura! Godišnje! To me je ponukalo da istražim neke od enormnih zarada u sportu.
Vrijedi li nečiji sportski talent nekoliko milijuna eura? Vjerujem da ćete se svi složiti da ne vrijedi. Vjerujem da će se s time složiti i svaki sportaš s barem malo mozga u glavi. Tolike novce dobijati samo iz razloga što znate recimo dati gol ili dobro udarati loptu! Pa da vidimo tko kolike pare vrti.
Najveće pare zasigurno okreće Michael Schumacher. Ovaj vozač formule godišnje zaradi 63 milijuna eura, a vrijednost njegove imovine penje se na zbilja nevjerojatnih 480 milijuna eura. Mora da dobro vozi taj automobil. U vrhu je i jedan boksač. Riječ je o Britancu, Lenoxu Lewisu koji pretrpljene udarce u ringu, liječi s 18 milijuna eura. Jedno vrijeme Alen Bokšić je zarađivao najviše novaca u engleskom nogometu, 5,4 milijuna eura, a onda ga je prestigao čovjek poznat po odličnim frizurama, David Beckham. Godišnja zarada? Sitnica! Bijednih 12 milijunčića. Da ni u tenisu nisu mali novci svjedoči nam primjer Martine Hingis, koja je svaku godinu bogatija za oko 13 milijuna eura. U američkoj profesionalnoj košarci, među najplaćenijima je i jedan naš susjed, Vlade Divac koji u Srbiju svake godine može odnijeti oko 10 milijuna eura.
No ono što je u svemu tome najluđe nisu njihove godišnje zarade, nego prelazak u okrilje drugog kluba, poznatiji kao popularni transfer. Tu su cijene već nevjerojatne, pa čak šta više, sulude. Najveća ludost je prelasak Portugalca Luisa Figa iz Barcelone u najrivalskiji klub, Real. Tom prilikom je kraljevski klub morao dati 65 milijuna eura. Pitate se: pa kako će im se to isplatiti? Oni tvrde da su to isplatili već u prvih nekoliko mjeseci njegove igre.