Je li moguće?

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Je li moguće?

U rubrici "kucamo na vrata zaboravljenih asova", ovaj put govorimo o Fikretu Abdiću Babi. Lik i nije tako zaboravljen, ponajviše zahvaljujući predsjednikovanjem nikada priznate autonomije Zapadne Bosne. Neki ga se pak sjećaju i kao direktora Agrokomerca poznatom po jednoj od najvećih gospodarskih afera u bivšoj Jugoslaviji. U BiH Abdić je optužen za ratni zločin počinjen u Zapadnoj Bosni. Tamošnje sudstvo je od Hrvatske zatražilo njegovo izručenje. Do izručenja nije došlo i sada se Babi sudi u Karlovcu. Usprkos tome što je proces u tijeku, čelništvo Demokratske narodne zajednice BiH odlučilo je da će Babo kao predsjednik stranke dobiti priliku da se kandidira na listopadskim izborima u BiH.
U rubrici "kucamo na vrata zaboravljenih asova", ovaj put govorimo o Fikretu Abdiću Babi. Inače riječ babo u muslimanskoj kulturi znači otac.
Lik i nije tako zaboravljen, ponajviše zahvaljujući predsjednikovanjem nikada priznate autonomije Zapadne Bosne. Neki ga se pak sjećaju i kao direktora Agrokomerca poznatom po jednoj od najvećih gospodarskih afera u bivšoj Jugoslaviji.
Afera je pukla nakon što je tvrtka počela izdavati mjenice bez pokrića. Agrokomerc je zapošljavao 13 000 radnika i potpuno je preporodio inače siromašnu Cazinsku krajinu. Primjerice radi, Velika Kladuša je prije otvaranja Agrokomerca (krajem šezdesetih) imala jedva stotinu metara asfalta i jedan jedini televizor!
U BiH Abdić je optužen za ratni zločin počinjen u Zapadnoj Bosni. Tamošnje sudstvo je od Hrvatske zatražilo njegovo izručenje. Peripetije oko tog izručenja BiH (za neupućene caka je bila u tome da Hrvatska svoje državljanine ne izručuje nikome, a Fikret ima putovnicu) su prošle i već osam mjeseci mu se sudi u Karlovcu. Za optužnicu je rekao: "to je montirana optužnica prema već uhodanim pravilima Stranke demokratske akcije BiH i njezine tajne policije AID-a, a kako bi se zaplašio narod i onemogućila politička ofenziva DNZ-a (Demokratska narodna zajednica) BiH".
Usprkos tome što je proces u tijeku, čelništvo DNZ-a odlučilo je da će Babo kao predsjednik stranke dobiti priliku da se kandidira na listopadskim izborima u BiH. Veliki uspjeh on je već polučio na prvim višestranačkim izborima u BiH, kada je dobio najveći broj glasova za mjesto člana predsjedništva BiH, ostavivši daleko iza sebe čak i Aliju Izetbegovića.