Ipak je ljeto

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Ipak je ljeto

Ukoliko je netko od vas jučer poslijepodne krenuo potražiti znanje u top ustanovi Grada Zagreba, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, poljubio je vrata. Oslobodivši se svih ispitnih rokova, a time i studenata, NSK je odlučila primjeniti ljetno radno vrijeme

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, jedna je od ljepših zgrada novogradnje u Zagrebu, zbog čega je i dobila nadimak Knjižnica XXI stoljeća. Zagrebačko Trnje ugledalo je kamen temeljac ove zgrade još poodavno, 1988. godine, a od kamena temeljca do useljenja trebalo je malih sedam godina. Upravo useljenje u ovu zgradu provedeno je poprilično loše, pa se neke knjige nisu mogle dobiti niti pet godina poslije pod izlikom kako još uvijek nisu unesene u bazu. Imala je zgrada problema i sa nekim podzemnim vodama, a kada bi vam rekao koliki je postotak nestalih i zagubljenih knjiga, ne biste mi vjerovali.
Kako bilo da bilo, ova zgrada se isprofilirala kao mjesto gdje se okupljaju mladi i to čini se prvenstveno kako bi bili viđeni, a tek potom kako bi i ponešto naučili. Ovo se ponajviše odnosi na čitaonicu smještenu na trećem katu, svojevrsnu drugu zagrebačku špicu u kojoj nikada ne možete pronaći mjesto, budući da je već godinama tamo trend doći na otvaranje ostaviti stvari po stolovima za sebe i za svoje prijatelje, te još par za svaki slučaj-nek se nađe, tako niti pola mjesta u stvari nije zauzeto. Neizbježno je i neprestano ispijanje kavica na petom katu ili u prizemlju, a nerijetka slika je i ona na kojoj studenti uživaju u nekoliko pivica.
Sve u svemu knjižnica kako joj i imenu dolikuje, radi samo za studente, a oni su se pak razbježali iz sveučilišnog Zagreba, odmah s laganim završetkom ljetnih rokova. Upravo zbog nedostatka mušterija uprava NSK se odlučila preurediti radno vrijeme u tijeku ljeta. Tako ćete se od sada u toj zgradi moći naći samo radnim danima i to od 8 do 15 sati. Subotom i nedjeljom knjižnica će biti zatvorena. Knjige pak možete naručiti samo do 14 sati, a neki djelovi knjižnice kao što su Zbirka rukopisa i starih knjiga, Grafička zbirka, Zbirka zemljopisnih karata i atlasa i Zbirka muzikalija i audiomaterijala imat će još zgodnije radno vrijeme: radnim danom od 9 do 14,30. Ova odluka osobito će razveseliti sve one koji imaju nesreću da su zaposleni pa rade baš od 8 do 15. Ljetni režim radnog vremena trajat će sve do prvog očekivanog povratka studoša, točnije 17. kolovoza. Onda opet ista priča, jesenski rok, kavica, našetavanje, šmekanje i još štošta.