I to je sport

Vuk

14. ožujka 2002.

I to je sport

Svaka obitelj u svom vikend priboru gotovo sigurno ima rekete i lopticu za badminton. Priča koja će ovdje predstaviti badminton i njegovu povijest ima zadatak razuvjeriti vas kako se ne radi o piknik razonodi već o sportu koji u akciju stavlja sve mišiće. Probajte i sutradan ispričajte u kakvom su stanju noge, potom leđa te mišići trbušnog i ramenog pojasa nekome tko sumnja da je badminton igra budućnosti.
Legenda kaže da je sedamdesetih godina 19. stoljeća u jugozapadnoj Engleskoj odigrana prva badminton partija. U ladanjskom mjestu "Badminton Park" na imanju Vojvode od Beauforta gosti su bježeći od kiše, u jednom od salona njegove vile zategnuli improviziranu mrežu i zaigrali. Veličina salona sačuvana je do danas kao dimenzija igrališta, a ime mjesta ušlo je u sportsku povijest. Tridesetih godina ovog stoljeća usred širenja ovog sporta devet najrazvijenijih saveza pod vodstvom engleskog saveza, osniva Međunarodnu badmintonsku federaciju (IBF). U proteklim desetljećima pod vodstvom IBF-a došlo je do brzog širenja igre, naročito sedamdesetih i osamdesetih godina, što je doprinjelo da se badminton uvrsti na popis olimpijskih sportova. Veliki trenutak dogodio se 1992. g. u Barceloni kada je ovaj brz i dinamičan sport pozvan u službu olimpijske zastave.
U Hrvatskoj se badminton pojavio pedesetih godina kada se u okviru radničkog pokreta "Radničke sportske igre" u Hrvatskoj i Sloveniji osnivaju prva badmintonska društva i klubovi. Usprkos tome i prvenstvima Jugoslavije koja su se održavala, badminton u Hrvata je zamro sve do 1989. g. kada se u Zagrebu osnivaju prvi klubovi današnje generacije. Dvije godine kasnije to se događa u Osijeku i Rijeci, pa se 18. travnja 1991. osniva Hrvatski badmintonski savez (HBS) koji je kasnije primljen u članstvo Međunarodne badmintonske federacije i Europske badmintonske zajednice (EBU).
Danas je badminton naziv za jedan od popularnijih i rasprostranjenijih sportova u svijetu. Onaj tko se nije upoznao s ovim pojmom, ne zna da se iza laganog "pikanja" na pikniku, ustvari krije jedan od najnapornijih i najbržih sportova današnjice. Ako živite u Zagrebu preporučamo odlazak u paviljon 20 zagrebačkog velesajma gdje za 20 kn (od 14-17h), odnosno 45 kn (17-22h) u badminton klubu "Max" možete probati sve blagodati ovog sporta.