Hrvatska-Slovenija

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Hrvatska-Slovenija

U našoj zemlji je sve ostalo po starom. Prijateljske utakmice postaju neprijateljske, još uvijek se ore gesla u kojima se spominje nečije ubijanje, zviždi se himnama i mnogo sličnih stvari. No, jedno je sigurno, nogomet nije ostao kakav je bio. Postao je mnogo lošiji.
U jeku pripremnih utakmica gotovo svih sudionika svjetskog prvenstva, Hrvatska je na maksimirskom stadionu ugostila Sloveniju. Dokaz da se klima u Hrvatskoj nije promijenila, bio nam je trenutak kada su oni super obučeni stričeki zasvirali nacionalne himne. I više nego poluprazno gledalište zvižducima je popratilo taktove slovenske himne, dok riječi Lijepe naše nismo čuli jer eto nitko je nije pjevao. Još smo mogli jednu stvar primjetiti tijekom intoniranja naše himne, a to je da naši igrači u toj prilici još uvijek drže ruku na srcu.
Možda da nešto napišem i o samoj tekmi? Od prvog sučevog zvižduka Slovenci su trčali i napadali naše igrače na svim pozicijama, pokazavši time kako su izvrsne kondicije ili da igraju u svojim klubovima. Naša igra je pak bila potpuno bezidejna. No, ni Slovenci osim tjelesne spreme, nisu ništa pokazali. Zanimljivo je kako prijateljska utakmica može završiti rezultatom 0:0. U ovoj "neprijateljskom" susretu napravljeno je čak 60 prekršaja, a naši nogometaši nisu uputili niti jedan udarac u okvir slovenskih vratiju. Naša najizglednija prilika bila je ona Živkovićeva kada je nakon ubacivanja u šesnaesterac uspio glavom poslati loptu metar od gola. Mnoga lica su prodefilirala terenom. Obavljeno je čak 12 izmjena, od toga sedam u našoj reprezentaciji.
Kao i naš izbornik Jozić ostali smo zadovoljni samo našom obranom, koja gotovo da nije imala niti jedan problem. Nakon zadnjeg sučevog zvižduka ostalo je visiti pitanje u zraku: Tko će kod nas ikada postići pogodak, ili možda bolje rečeno tko će asistirati za gol. Od naše vezne linije vrijedno je spomenuti samo Prosinečkog i Tomasa. Prosinečki je otpočetka imao svog "flastera", unatoč čega je bio potpuno nevidljiv. Tomas koji niti ne igra na ovoj poziciji bio je dobar, ne toliko zbog svoje tehnike koliko zbog svoje poznate srčanosti. Kada se u utakmici obrambene igrače ni ne vidi ni ne spominje (što je bio slučaj u ovoj), znači da je obrana odradila svoj posao na najbolji mogući način. No, kada se ni ne vidi ni ne spominje napadače (osim u psovkama kao što je to bio slučaj u ovoj utakmici), znači da svoj posao ni nisu radili. Možda je sve ipak zbog nove Adidasove lopte za koju Jarni kaže da je očajna. Osim nove lopte, premijeru su doživjeli i naši i slovenski dresovi. Slovenski dresovi koji na prsima imaju logo Triglava, izgledaju odlično. O našim dresovima u redakciji se mogu čuti svakakve primjedbe. No jedno je sigurno, Nikeovi dizajneri mogu i bolje.

Od ostalih rezultata pripremnih utakmica izdvajam:
Bosna i Hercegovina-Makedonija 4:4
Poljska-Japan 0:2
Rumunjska-Ukrajina 4:1
Grčka-Belgija 2:3
Argentina-Kamerun 2:2
Nizozemska-Španjolska 1:0
Irska-Danska 3:0
Njemačka-SAD 4:2
Francuska-Škotska 5:0
Engleska-Italija 1:2

U incidentima na maksimirskim tribinima ne nalazim nikave potrebu koja bi me potaknula da nešto kažem o njima. To je već tako uobičajena pojava koja ukazuje na ....
Reći ću vam samo suhoparne policijske podatke. Privedeno je šest hrvatskih i četiri slovenska navijača. Oštećeno je desetak automobila, a osam osoba je zatražilo liječničku pomoć.