Greške se događaju, ali ....

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Greške se događaju, ali ....

Jučer su na sjeveroistoku Afganistana ubijena trojica muškaraca od strane američkih specijalnih postrojbi. Ne bi to bilo ništa novo iz zemlje napaćene svim mogućim nedaćama, da se ne radi o očitoj pogrešci. Naime, žrtve su od strane lokalnih stanovnika identificirane kao "dobri" dečki koji su se borili na strani Amerikanaca. S druge strane, Ameri još uvijek nisu objavili identitet, čini se, nevinih žrtava.
Jučer su u Afganistanu specijalne američke postrojbe ubile trojicu muškaraca. Glasnogovornik američke vojske, odnosno mirovnih snaga, ustvrdio je kako se grupa teško naoružanih muškaraca kretala prema američkoj ophodnji s neprijateljskim namjerama. Tako su Ameri bili prisiljeni zapucati i na taj način poubijati trojicu, službeno još uvijek neidentificiranih muškaraca. Usput su uspjeli raniti dvije i uhititi desetak osoba. Na američkoj strani nije bilo nikakvih žrtava, da li zbog toga što Afganisatnci nisu niti otvorili vatru, ne znamo, budući da o događaju nije dano opširnije izvješće.
Ipak kako saznajemo lokalno stanovništvo poginule je prepoznalo kao pozitivce, koji su se borili na američkoj strani. Cijela stvar se dogodila na jugoistoku Afganistana.
Budući da su jedinice koje su otvorile paljbu, za to i ovlaštene, pretpostaviti je kako nikome neće biti ništa, iako je očito došlo do pogreške zbog krivog dojma koje su vojničine stekle. Najlakše će se opravdati tako što će optužiti svoje saveznike da im nisu dojavili pokrete svojih trupa. Tako bar sve ostaje po pravilima, a to je u vojsci vrijednije od bilo čega. Između ostalog što za njih vrijede tri života nekih tamo?