Elvis na golemom tostu

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Elvis na golemom tostu

"Sav sam u Elvisu, jednostavno sam zaljubljen u njega" riječi su jednog od obožavatelja najveće muzičke ikone svijeta, Elvisa Presleya. U cijelom svijetu Elvisovi fanovi nastoje priskrbiti sebi neku originalnost, a približavanjem 25-godišnjice smrti njihovog idola projekti se zahuktavaju. Vlasnik riječi s početka teksta i čovjek sa slike, Novozelanđanin Maurice Bennett iz poštovanja prema Elvisu napravio je njegov ogromni portret od kriški tost kruha.
Bliži se 25-godišnjica smrti velikog i jedinog "Kralja Rock and Rolla", Elvisa Presleya. Poznato je kako i dan danas diljem svijeta mnogi ljudi slijepo obožavaju legendarnog glazbenika. Upravo njegovi obožavatelji specifični su po neobičnom iskazivanju poštovanja prema Kralju. Maurice Bennett, vlasnik supermarketa i umjetnik iz Novog Zelanda, također je jedan od takvih obožavatelja koji se dosjetio originalnog načina kojim bi obilježio 16. kolovoz, dan na koji je Elvis umro od srčanog udara potaknutog velikom dozom droge.
Dva mjeseca je Maurice radio na projektu ogromnog tost kruha od kojega je napravljen Elvisov portret. Portret, čiju fotografiju možete vidjeti, veličine je gotovo 6 kvadratnih metara i sastoji se od 4 000 kriški tost kruha. Postupak izrade tost-portreta bio je dugotrajan i zahtjevao je jake živce. Maurice je u pečenju tosta koristio pećnicu u koju odjednom stane 90 kriški tosta. Kriške je pekao u šest nijansi, od jedva zapečenih kriški koje je upotrebljavao za izradu dijelova lica, do zagorjelih s kojima je izrađena Elvisova kosa i kragna.
No, nije ovo prvi puta da se Maurice Bennett odvažio u izradu ovakvih portreta, jer ideju je dobio cugajući s prijateljima, još prije četiri godine, a do sada je izradio portrete da Vincijeve Mona Lise i novozelandske ragbi legende Jonaha Lomua. Do sada je sudjelovao na nekoliko izložbi, uglavnom u svom Wellingtonu. Od svih ističe izložbu spaljenih predmenta pod nazivom "Burned Desire". Za Elvisa kaže: "Totalno sam sav u Elvisu, jednostavno sam zaljubljen u njega".
Više o Mauriceu Bennettu možete pronaći na njegovoj web stranici www.mauricebennett.co.nz. Na navedenom linku nalaze se i galerije njegovih zbilja zanimljivih radova. Ipak vidjet ćete i da se u ovih nekoliko godina Maurice ispraksirao, te da su njegovi noviji radovi sve bolji i bolji.