Devil s Highway

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Devil s Highway

Sanjkate se? Sigurno ste se oprobali koji put na Obješanici ili Sljemenu. U ovoj novici govorimo o ljudima koji to rade brzinom od 145 km na sat. Nastupaju na Olimpijadi i zovu se ili sanjkaši ili bob vozači. Pored skijaša skakača najveći luđaci na zimskim olimpijskim igrama. Velikoj obitelji luđaka pridružuju se i Ivan Šola, Igor Boraska, Niko Drpić, Đuliano Koludra sve mahom Dalmatinci, te jedan kontinentalac Boris Lobrić.
Bob je disciplina koja je se sastoji od tri natjecanja: bob-dvosjed, bob-četverosjed za muške i bob-dvosjed za žene. Prvi put se pojavljuje na Igrama 1932. godine, u dvije muške discipline i neprekidno je na Igrama izuzev onih u Squaw Valleyu, gdje bob natjecanje nije održano. Ove godine prvi put u disciplini bob-dvosjed nastupaju i žene. Olimpijski park Utah na kojoj će se odvijati utrka trenutno je najbrža bob staza na svijetu i sa svojih 15 zavoja dobila je nesimpatični nadimak "Devil s highway" i na njoj su svojedobno naši vozači i izborili odlazak na Olimpijske igre. "Venus" staza svojim pravim imenom udaljena je od Salt Lake citya 38 km, što je laganom vožnjom bobom od otprilike 90 km, oko 16 minuta. Zanimljivo je da zagrijavanje vozača nije dozvoljeno nego dečki odmah kreću onako nezagrijani. S neba pa u rebra. Ove godine osim Hrvata našlo se tu i ekipa iz: Armenije, Kineskog Taipeja(?!), Grčke, Jamajke (vidi film), Meksika, Monaca i drugih sve redom bob velesila.
Kad je korito u kojem se vozite oko 50-60 cm, a korito staze oko 150 cm tu već možete osjetiti adrenalin tvrdi Boris Lovrić u "Jutarnjem". Tvrde i da se sam Schumacher prepao boba i da zapravo nema beda tipa "svi smo u istoj gabuli na toj brzini". Ja im pak želim brzu vožnju i sretan završetak utrke, te izražavam želju da neki mladi režiser snimi film o njima s muzikom banda "The beat fleat". 16. veljače počinju natjecanja u bobu-dvosjedu, a naši hrabri puleni prvi puta u petak. 22. veljače uklizavaju u povijest hrvatskog sporta. Pripremite grickalice i litru kole, izvadite hrvatsku zastavu koju ste spremili nakon Bobanovog dodavanja Thuramu (oprošteno) i navijajte brzinom 145 km na sat.