Dalaj Lama nepoželjan u Rusiji

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Dalaj Lama nepoželjan u Rusiji

Kako ima još zemalja koje strah ili poštovanje prema Kini, sprječava u iskazivanju poštovanja prema najvećem živućem mirotvorcu svijeta, jučer je dokazala Rusija. Po drugi put u godinu dana Rusi su odbili izdati vizu tibetanskom izbjeglici Dalaj Lami. Takva politika ne sviđa se tamošnjim budistima, čiji broj je u Rusiji veći od milijuna.
Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je jučer kako neće odobriti izdavanje vize tibetanskom vođi Tenzinu Gyatsu, izbjeglici poznatijem pod imenom Dalaj Lama. Nobelovcu i borcu za mir, koji je nedavno posjetio Hrvatsku, viza je uskraćena zbog učestalih kineskih primjedbi na njegov planirani posjet Rusiji. Rusi su objavili kako su morali uvažiti kineske prigovore u kojima Kinezi jasno ističu kako je politička aktivnost 14-og Dalaj Lame krajnje negativna.
Dalaj Lama je planirao posjetiti Rusiju u rujnu ove godine, što bi bio njegov prvi posjet toj zemlji u zadnjih 10 godina. Damba Ayusheyev, ruski budistički voza izjavio je da će organizirati velike prosvjede ukoliko Dalaj Lama ne posjeti Rusiju. On smatra kako je nedopuštanje posjeta, kršenje ustavnih prava svih budista u državi, kojih prema nekim procjenama u Rusiji ima više od milijun.
Prošle godine je Dalaj Lama također imao problema s Rusima. Tada je Tenzin namjeravao posjetiti Mongoliju, državu koja graniči samo s dvije države, s Kinom i s Rusijom. Kako ne može preko Kine, zatražio je tranzitnu vizu od Rusije, no ona mu je uskraćena.
Sada se hrvatska vlast ipak može opravdati da postoje još neke države koje se boje primiti čovjeka koji je već 43 godine izvan svoje domovine. No, ipak za razliku od Hrvatske, Rusija ima 3 645 kilometara zajedničke granice s Kinom.