Čuvajte se salmonele

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Čuvajte se salmonele

Salmonela, još jedna od opakijih bolesti koja će vam priuštiti iznimno jake bolove, ove godine je na velika vrata došla u Hrvatsku. U jednom danu, u jednom mjestu od nje je oboljelo oko stotinu osoba. Za to je bila potrebna samo užina u jednom restoranu. Pomoći si možete ukoliko kliknete na ...
Evo u samo nekoliko dana već drugi put pišem o opakim bolestima. Prvi puta je to bilo o sifilisu, a evo sada o nimalo bezazlenijoj, salmoneli. Bolest je to uzrokovana trovanjem toksinima bakterije Salmonela. Njene klice se prenose sekooralnim putem, pa je zbog toga preporučljiv visok nivo higijene, a pogotovo često i temeljito pranje ruku. Drugi način prenosa bakterija je onaj putem termički neobrađene hrane. Najčešće je to nedovoljno pečeno jaje, piletina, ali i stvari koje su napravljene od jaja, majoneza i raznorazne kreme i nadjevi. Od 6 do 10% mesa svježeg pilića je primarno zagađeno salmonelom. Sva namirnice ne bi smjela stajati duže od dva sata na temperaturama između 60 i 8 stupnjeva C. Zbog ovog podatka trebali bi izbjegavati domaće namirnice, koje su uglavnom neodgovarajuće čuvane. Ovoj crijevnoj bolesti odgovara toplije vrijeme, pa tako s početkom ljeta imamo sve više oboljelih. Problem u liječenju je i taj što bakterije postaju sve otpornije na poznate nam antibiotike, tako da ni jedan od njih nije pouzdano učinkovit. Do sada su znanstvenici prepoznali oko 2 200 tipova salmonele, a godišnje u Hrvatskoj od njih oboli oko 3 500 osoba.

Nakon što su se najeli u restoranu "Lovac" u Prelogu, nedaleko od Čakovca, zaposlenici nekoliko tvrki s gableca se vratilo na posao. Uskoro su počeli osjećati grčeve, dehidraciju, umor, malaksalost, a sve to je bilo popraćeno visokom temperaturom i stalnim trčanjem na wc, uzrokovanim proljevom. Za sada je liječničku pomoć zatražilo 96 osoba, ali očekuje se kako će se taj broj u tijeku sutrašnjeg dana još i povećati, s obzirom na podatak kako proces inkubacije traje i do 72 sata. Polovica od oboljelih hospitalizirano je u čakovečkoj bolnici. Ukoliko kome to može pomoći, reći ćemo kako je Sanitarna inspekcija zatvorila restoran "Lovac".
Posljednji veliki "diler" salmonele su čokoladice "Merci" , koje su u siječnju ove godine u Hrvatskoj povučene iz prodaje.