Bugari utemeljili BalkanLeaks

Ivan Kegelj

13. prosinca 2010.

Bugari utemeljili BalkanLeaks

Balkan je dobio svoju verziju WikiLeaksa. Stranica BalkanLeaks.eu osnovana je u Bugarskoj, a zasad je na njoj procurilo par stotina dokumenata koji se tiču bugarske politike i pravosuđa. Posljednje curenje odnosi se na privatne mail poruke nekolicine pravosudnih dužnosnika ove zemlje, koji govore o njihovoj pripadnosti masonskoj loži Bugarske. Autori BalkanLeaksa primjećuju da nije riječ o nezakonitom udruživanju, sve dok su pravosudnim dužnosnicima javni interesi ispred interesa njihove lože

U zaglavlju bugarskog BalkanLeaksa stoji rečenica: "The Balkans are not keeping secrets anymore." Stranica je otvorena nedavno, a na njezinoj naslovnici možete naći upute kako sigurno pustiti dokumente u javnost.

Po ugledu na WikiLeaks, stranice koje omogućuju curenje dokumenata otvaraju se širom svijeta, a najproduktivnijom se do sad pokazala stranica IndoLeaks.org. Ovim kanalom također su u javnost pušteni mnogi osjetljivi dokumenti. Stranica IndoLeaks.org, također se počesto zna naći pod DOS udarima, pa se nemojte iznenaditi ako joj ne mognete pristupiti. Naći ćete je ovdje.

Što se Hrvatske tiče, za sad nitko ne pokazuje nakanu osnivanja CroLeaksa, ali domaći informatički stručnjaci podržali su WikiLeaks dajući mu na raspolaganje vlastite resurse, za stvaranje WikiLeaks ogledala, stranice koja reflektira sadržaj WikiLeaksa.


Lupiga.Com