Bora - stoka - chorba dobio nogu

Ivan Kegelj

23. kolovoza 2005.

Bora - stoka - chorba dobio nogu

Ima jedna lijepa vijest, dobri moji lupeži, iz susjedne nam i prijateljske Srbije - jučer je bila friška. Ta je da Bora Đorđević više neće biti savjetnik ministra za kulturu. Četnikos Bora, jučer je najavio njegov šef, više neće biti kulturan, jer će dobiti nogu u guzicu. A nogu u guzicu dobit će jerbo je novinare B92 nazvao izdajničkom stokom. Bora Čorba nije izdajnička stoka. On je samo stoka. Zašto je Bora Čorba stoka?Ima jedna prašnjava knjiga pjesama na mojoj polici, autor je Bora Čorba, a pjesmarica sadrži uglavnom samo fašističke pizdarije. Zato je Bora Čorba za mene stoka. "Kada Nuši srpsko groblje ruši, pomaže mu Gaši jer se Nuši plaši"; "Nerviraju me prezimena, dole kod Prizrena" - ove zapise s kraja osamdesetih godina sačuvao sam kako bi se s vremena na vrijeme podsjetio da moram sebi izvaditi oko ako na gitari otkinem koji akord njegove pjesme. Jebem i njega i njegove pjesme!

- Bora Đorđević je fašist - tu naprosto nema spora, kaže Petar Luković, jedan od novinarskih uzora i čovjek koji ima muda kao King Kong. Bravo Kinže Konže.
- Osim što je fašist, Bora Čorba je i kreten, kažem ja koji nemam muda kao King Kong. Bravo ja.
- Bora Čorba je, ako ništa drugo, jedna od idealnih metafora miloševićevske Srbije: sve što je uradio, sebi je uradio, kaže Teofil Pančić, sjajan beogradskih novinar, koji je odrastao u nas, u Agramu. Bravo Teofile.
- Svanulo je iznad crkve svetog Marka, kaže Čorba.
- Nabijem ja na hurac tvoja svanuća, kaže netko iz mase.

Ali vratimo se mi Bori Čorbi. Drag je to čovjek, samo malo je kreten, fašist i četnik, pa ga zato malo ne volimo. I neka je dobio nogu u guzicu. A na kraju krajeva, jebeš ti kulturu koju savjetuje Bora Đorđević. Valjda je zato kinematografija u susjednoj nam i prijateljskoj i otišla u kurac u toj mjeri. Što je, ako mene pitate, prava šteta.

Evo još par Borinih umotvorina:
- Udarim te maljem, pa te Savom šaljem, nikad ne posustaše naša braća ustaše, pjevao je Bora raspirujući bratstvo i jedinstvo.
- Ministarstvo će finansirati one projekte koji imaju predznak nacionalno i pravoslavno, objasnio je svojedobno svoju kulturnu politiku drug savjetnik ministra kulture.