Bez Loga

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Bez Loga

Nadasve hvaljena knjiga "No Logo" za koju sam autor kaže da je "dio kretanja", napokon je izašla i na dragom nam hrvatskom jeziku. Sada prosječni nepoznavatelj engleskog jezika može napokon saznati o kojem je tu kretanju riječ i zašto je knjiga u svim izdanjima naišla samo na pohvale. Malo i o autorici i sadržaju knjige koja će vjerujem zanimati mnoge.

Kako rade velike tvrtke i jesu li njihovi manageri tigrovi koji se beskrupolozno bore za tržište? Što čine i što su sposobne učiniti velike korporacije da bi kupovali njihove proizvode? Gdje Nike proizvodi svoje tenisice i živi li Adidas od jeftine radne snage? Na ove, ali i druge odgovore autorice knjige Naomi Klain pokušala je odgovoriti, ulažući dosta vremena u istraživanje i potkrepljujući to konkretnim dokazima. Tako je autorica, kao vrijedna novinarka (nešto slično Fuki), obišla npr. sva mjesta u kojima su radnici obespravljeni, a prikazala ih je u knjizi. Kako je Hrvatska valjda idealno mjesto za istraživanje pomanjkanja radničkih prava, šteta što autorica nije svratila i do nas, ali pohvalno je svakako što nam je knjiga izašla i na hrvatskom. Knjiga je jučer predstavljena u prostorijama izdavačke kuće VBZ. Sociolog Dražen Šimleša tom je prilikom pohvalio autoricu na vrijednom radu i istaknuo je da su to zapravo: "iskustva koja je autorica prenijela u knjigu i pokušala ih komparirati sa reklamnom industrijom u razvijenim zemljama zapada".
Sama autorice knjige je dobitnica nagrade za najbolju kanadsku poslovnu knjigu i njezina je najmlađa dobitnica. Poznata je kao vatreni aktivist gotovo na svim poljima gdje se križaju globalizacija i ljudska prava, korporacije i prava manjina. Na svome službenom
siteu isto tako redovito čita i odgovara na pisma čitatelja, pa i na ona kritična, koja joj npr. predbacuju da se prodavanjem svoje knjige ona bitno ne razlikuje od velikih tvrtki. Za sebe voli reći da je "lijevi-ljevičar", i čest je gost na radničkim tribinama.
Ako ste u novici iskopali nešto što i vas osobno zanima, tada vam svakako preporučujemo da kupite knjigu, a englesku verziju možda možete posuditi i od meni najdražeg ekonomskog savjetnika na mail
m_letica@yahoo.com.