Benzin skuplji

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Benzin skuplji

Ukoliko niste znali, obaviještavamo vas kako je nočas poskupio benzin. Tako se sutra nemojte iznenaditi kada natankate benge, pa vas onaj koji radi na benzinskoj crpki (usput kako bi se jednom rječju taj djelatnik nazvao?) opali po džepu za nekih 5 posto više nego jučer. No nije on kriv. Kažu da su krivi oni s tržišta nafte na Meiteranu i oni koji guraju dolar, a ne kunu.
Dok se mi smijemo Slovencima i forsiramo vijest o njihovom poskupljivanju benge (jer eto vidite sad su oni u komi, a mi nismo), naša benga poskupljuje već drugi put u ovoj godini. Dok su u Sloveniji cijene motornih benzina i dizelskih goriva poskupjele za 1 %, kod nas to nije slučaj, pa cijene poskupljuju za prosječnih 4,3 %. Kome je gore?
Najgore je onima koji voze benzince, jer najjeftinije benzinsko gorivo Eurosuper 95 poskupljuje najviše, za 5,6 %. Tako će sada litra benge koštati 6,40 kuna, što je poskupljenje za 34 lipe. Ne čini se puno, no ako izračunate 50 litara za neki prosječni rezervoar, dobijete računicu od 17 kuna manjka po rezervoaru. Je li vam to još uvijek zvuči malo?
Najbolje su pak prošli oni koji imaju dizelaše, a takvih je čini mi se najviše. Njihovo pogonsko gorivo poskupjelo je za tek 3,6%, pa njegova cijena sada iznosi 5,19 kn.
Eurosuper plus (koji rijetko tko i toči) poskupljuje na 6,75 kn/l, Super 98 (onaj za jugiće i stojke i baš ga i nema na svakoj pumpi) na 7,02 kn, Normal 91 (a tko taj toči?) na 6,24 kn, Eurodizel na 5,34 kn.

Inače INA svoje cijene formira na osnovu kretanja cijena nafte i naftnih derivata na Mediteranskom tržištu. Dakle kada na tom cijelokupnom tržištu cijene rastu, gotovo odmah i mi to osjetimo. No još ovaj put ću im oprostiti, jer eto pamtim ono prošlogodišnje veliko pojeftinjenje.