Izjelice-Chistachi

Izjelice-Chistachi

ritn by: Edo Maajka
20. 05. 2003.

Neki dan ja dobih lijepu pooruku putem sms-a. Ne, to ovaj put nije bila poruka tipa: "Edo legendo volimo te i ja i cijeli moj razred, dobio sam broj od rodjakovog jarana od jarana njegovog jarana."
Nije ni jedna od Laninih poznatih poruka: "Shta chemo danas jest", koja bi konachno jednom trebala biti upuchena njoj od mene.
Bila je to prekrasna poruka-poziv da dodjem na otvorenje izlozbe koju sprema meni nepoznata vlasnica tog sms-a. Ja nazovem broj, fina cura, ono lijep glas koji kaze: "Ja sam ta i ta, ne poznamo se, imam izlozbu u nekom svemirskom folu, to ti je kompjuterska grafika, bilo bi mi zadovoljstvo". Super, jer je jednina izlozba na kojoj sam bio ona od Boze Sachuvaj u Zagrebu.

Kreno sam u pratnji Lane i jednog od meni najdrazih prijatelja Sase, to je onaj Dalmosh  iz grupe TBF, onaj visoki sa dugom kosom. Doshli mi, raja se vech pomalo razilazi, eto umjetnice i pozdravlja nas, malo poprichamo, nahvalimo je, jer je fakat bilo lijepih uradaka. Okrenemo se prema najomiljenijem dijelu izlozbe-stolu sa klopom i cugom, kad ono tamo pokoji kanapejich i malo soka. Umjetnica donese neku rakiju koju je Sasa fino oddegustiro i mi se zaprichasmo o jednom fenomenu nasheg drushtva-IZJELICE/CHISTACHI.

Tako smo ih mi nazvali. To je ona raja koja ide od promocije do promocije, izlozbe do izlozbe i jede i pije, u biti samo su zbog toga i doshli. Skontali smo da stvarno postoji raja i to dosta njih, koji se ujutro dignu, kupe cigare, odu na kafu i tamo u novinama prochitaju onaj dio IZLOZBE. Nabace kravatu i odjelo i odu, najedu se, napiju i tako opet i opet i sve do plate. Nema se para, a treba biti snalazljiv. Udjesh, malo uletish s nekim nepoznatim tipom u prichu, najedesh se, napijesh i odesh. To nije samo ona ekipa koja je socijala, ima tu onih laznih pripadnika vishe klase kojih je Balkan pun, samo im je neugodno rechi da nemaju par. To je neshto ko ona menza za beskuchnike i socijalne sluchajeve, samo shto tu ekipa nosi odjela. Fascinantna je stvar shto se ti ljudi stvarno, nakon nekog vremena i razumiju u umjetnost. Ovo ti je ta i ta tehnika koja vuche na to i to, i ta sranja. Naravno da se razumiju i u vina i u kanapejiche i ostale slastice, pa se pojavljuju i CHISTACHI koji su postali probirljivi. Vech oni znaju ko ima kakav buget i kakva je ponuda. Jebo njega, zablji bataci su zadnji put bili zilavi, vino prosjechno, hajmo vamo ima boljeg kavijara, nema svinjetine itd. Najbolja stvar je i to shto na takvim promocijama ima i hrpa treba, pa inteligentni CHISTACHi posheve skoro uvijek neshto. Dok ona prokonta da tip u stanu nema ni jednu sliku, pa chak ni funkcionalan vodokotlich, vech je kasno, CHISTACH je prochistio njezinu diznu.

Zvuchi fakat nevjerojatno, ali je istina, za nikakve pare dobijesh kompletan izlazak, svi uzitci ukljucheni, klopa, piche, razgovor i sex.
Konachno znam kako chu prezivljavat kad me prestanu zvat na svirke, samo poshto sam ja Bosanac,  ja chu ichi josh dalje, ponijet chu kesu da ponesem i Lani. Tako da che se onaj njezin sms promijeniti u: "Dje chemo na izlozbu vecheras?"
Ja chu se mozda zvati MC CHISTACH.
Voli vas Maajka.