Obratno češanje

Obratno češanje

ritn by: Glober
18. 07. 2006.

Neobično je to, pomisli gradonačelnik tražeći željeni broj u adresaru, kako sam mogao smetnuti s uma da trebam nazvati Glavoča. Smješkao se slušajući zvuk koji je pozivao osobu na drugoj strani da se javi. Što je duže čekao osmijeh mu je više blijedio. Kada je shvatio da se željena osoba neće javiti, osjećaj ljutnje jasno mu se vidio na blijedom licu. Sjedio je u udobnoj fotelji, zurio preda se i razmišljao. Očito da je prošlo ono vrijeme netom što je ustoličen kao prvi čovjek ovog grada. Tada je Glavoč bio jako zainteresiran da njih dvojica budu u što boljim odnosima.

Sada, s novim izborima pred vratima Glavoč se sve više udaljavao od njega. To i nije čudno kad se uzme u obzir da mu je nedavno doprlo do ušiju kako se baš Glavoč namjerava kandidirati za novog gradonačelnika. Od tada je nemiran jer zna da su svi faktori kojima se privlače birači na strani njegovog budućeg suparnika. U trenu je shvatio i zašto je Glavoč nedavno tako drastično izgubio na kilaži. Žene vole muškarce koji su vitki, pomislio je gradonačelnik i opet požalio što žene danas imaju pravo glasa. One mu sasvim kvare izbornu koncepciju. Izbirljive su i daju prednost obrazovanim kandidatima, a o njegovoj naobrazbi se ništa lijepoga nije moglo reći i javnost je za to saznala. O Glavočevoj se ništa ne zna.

Lukav je Glavoč, pa je sve ove godine svoju neobrazovanost skrivao, a kako se čitavo vrijeme pravi pametan, što mu i uspijeva, za školu ga nitko i ne pita. Bilo bi bolje da nikada nisam upisao fakultet, pomisli gradonačelnik, istovremeno zažalivši zbog svojih ambicija koje su ga navele da čak upiše i post diplomski studij. Rastužio se jer mu se želja za diplomom tako naglo pretvorila u želju da je nema. Odjednom se ipak razvedrio i to baš zbog te spoznaje. Palo mu je na pamet da bi i sve ostalo mogao pretvoriti u suprotnost onoga što je sada. Pravit će se, jednostavno, da je vitak i kad mu netko kaže da nije on će se pozvati na teoriju relativnosti. Pravit će se i da je obrazovan, pa ako mu prigovore, opet je tu teorija relativnosti koja mu ide u prilog. Tako će on zahvaljujući istoj teoriji postati i šarmantan, duhovit, dobronamjeran i opće prihvatljiv svojim biračima, a možda čak i biračicama.

Sa pobjedničkim osmjehom na svom relativno debelom licu obrisao je Glavočev broj mobitela iz adresara. Ne treba mu. Barem dok ne prođu izbori, a tada više neće biti važno što je stvarnost, a što je obratno od nje. Tada će i on i Glavoč imati pred sobom novih par godina dobre stvarnosti, a svi ostali jednako toliko obratne. Ustao je zadovoljan iz fotelje i istovremeno se počešao jednom rukom po glavi, a drugom po stražnjici. Ili je i to češanje bilo obratno?