PRVA ISTRAŽIVANJA: ISIL i regrutacija žena preko društvenih mreža

Sanja Despot / Tportal

6. prosinca 2015.

PRVA ISTRAŽIVANJA: ISIL i regrutacija žena preko društvenih mreža

Jedan od fenomena tek se nedavno počeo i znanstveno proučavati – odlazak žena iz tzv. slobodnog svijeta na područje pod kontrolom tzv. Islamske države. Koliko je žena pošlo iz zapadnih zemalja pouzdano se ne zna, a pogotovo ne postoje podaci za žene iz šire regije Bliskog istoka. Iako je tema prisutna u medijima, prva znanstvena istraživanja počela su se stidljivo pojavljivati tek ove godine i uglavnom su bazirana na saznanjima s društvenih mreža.

O emigriranju iz Europe i životu žena u kalifatu, Sanja Despot za Tportal razgovarala je s Andreom Aasgaard koja na norveškom Sveučilištu Lund priprema magisterij na temu odlaska žena iz Skandinavije u tzv. Islamsku državu:

"Glavna uloga žena je davanje logističke podrške i davanje podrške udajom za borce. Njihova je primarna uloga preuzimanje brige o suprugu i rađanje nove generacije džihadista. Važno je naglasiti da je koncept majčinstva i inače vrlo važan u islamu. Neudanim ženama se nalaže da žive smještene s drugim ženama u Al-maqaru – tamo žive samo neudane žene i udovice. Ohrabruje ih se da se što prije udaju. Mnoge se udaju i prije dolaska u Siriju – bilo je primjera kada je to obavljeno preko Skypa. Prema ideologiji ISIL-a, žene se mogu udati već u dobi od devet godina".

Što ih motivira na odlazak i kako ih se regrutira?

"Regrutira ih se na različite načine, pri čemu važnu ulogu imaju društvene mreže. Postoji specifična propaganda usmjerena upravo na žene u kojoj se naglašava kako je zadaća dobrih muslimana da emigriraju u kalifat. Nakon što je 2014. Abu Bakr al-Bagdadi proglasio kalifat povećao se broj žena koje su krenule iz Europe. U propagandnom magazinu Dabiq objavljuju se članci usmjereni na žene u kojima se objašnjava zašto bi trebale krenuti na teritorij pod kontrolom ISIL-a. Postoji i posebna medijska fondacija usmjerena na žene – al-zawra'a. Ona objavljuje informacije sa savjetima za one koje se spremaju za put u Siriju, video snimke s prikazima rata, vježbi, učenje šivanja, prve pomoći i pripreme hrane. Najvažnije je to što su žene aktivne na društvenim mrežama u kojima glorificiraju život u ISIL-u". 

Ostatak intervjua pročitajte na Tportalu.

 

Lupiga.Com via Tportal

Naslovna fotografija: rferl.org