Režija: Jonathan Glazer

Posljednja pljačka

Posljednja pljačka

bozzo

25. 09. 2002.

ocjena:
godina: 2000.
trajanje: 87 min
uloge: Ray Winstone, Ben Kingsley, Ian Mc Shane
žanr: Kriminalistički
scenario:  Louis Mellis, David Scinto
režija: Jonathan Glazer
Svi vi filmoljupci koji redovito pohodite kinodvorane jako dobro poznajete onaj grozni osjećaj frustriranosti koji vas obuzima prilikom švrljanja po policama videokluba bezuspješno tragajući za nečim vrijednim gledanja, a da to već ne odgledaste u mraku kinodvorane. "Posljednja pljačka" iliti "Sexy Beast" je izvrsno odglumljen krimić napete atmosfere kojega se zaista gleda bez daha.
Posljednja pljačka
Hordama ignoranata koji u kino dvoranu ne prismrdješe godišnje više od dva puta uistinu zavidim  na bogatstvu izbora koje im pružaju police videoklubova s mnoštvom filmskih naslova koje su pravi filmofili već odavno odgledali u kinima, a osim kojih im se u videoklubovima nudi samo raznorazno akcijsko smeće B produkcije, kakav idiotski patetični američki TV filmić snimljen za manje od dva dana ili pak hrpetina moronskih komedija zahodskog tipa s glumačkom ekipom krcatom "glumačkih veličina" tipa Adama Sandlera ili Tima Allena. Zato sam ponekad ustvari silno zahvalan na gluposti naših kinodistributera koji filmove poput "The Contendera" ili pak britanskog filma "Sexy beast" koji je i povod ovome tekstu, otkupiše samo za videoteke jer time omugućuju i redovnim posjetiteljima kinodvorana da uspiju pronaći zanimljiv i kvalitetan film u svom videoklubu. Čime naravno ne umanjujem svoje žaljenje nad činjenicom što ovaj uistinu izvrstan film nisam bio u mogućnosti odgledati u za to puno primjerenijem prostoru - mraku kino dvorane.
Radi se o izvrsno odglumljenom krimiću napete atmosfere kojega se zaista gleda bez daha i , iako nisam pobornik maratonski dugih filmova kada nakon 87 minuta trajanja ovoga filma krene odjavna špica zaista zažalih što ne traje barem pola sata duže. Redatelj filma zove se Jonathan Glazer i ovo mu je debitantsko filmsko ostvarenje, a karijeru je započeo snimanjem videospotova grupa Radiohead i Unkle, (ovi potonji su i autori soundtracka koji vrlo učinkovito  potencira suspens ovog krimića).
U filmu je riječ o Gary Doveu (Ray Winstone), svojevrsnoj britanskoj inačici Tony Sopranosa koji se nakon odležane kazne u zatvoru povukao iz kriminalnog života i sa ženom se nastanio u vili na španjolskoj Costa del Sol. Njegove idilične dane ispunjene lješkarenjem uz bazen svoje raskošne vile i večere u ekskluzivnim restoranima u društvu također umirovljenog kompanjona i njegove žene prekida najavljeni dolazak starog prijatelja iz gangsterske prošlosti Dona Logana (Ben Kingsley). Sam spomen Loganova imena kod Garya i njegove žene izaziva stravu, čemu se nimalo ne čudimo čim se Kingsleyev Logan pojavi na ekranu. On, naravno, dolazi da Dovea trgne iz umirovljeničke letargije s ponudom za još jednu veliku pljačku, koju ovaj namjerava odbiti uz nesagledive rizike koje to odbijanje nudi. Daljnji vam tijek fabule ne namjerevam otkrivati već to uradite sami gledanjem ove uistinu prave filmske poslastice.
Vjerujte mi da ne pretjerujem kada kažem da Kingsleyeva uloga sama za sebe zaslužuje gledanje ovoga filma jer njegovo glumačko utjelovljenje Don Logana svrstava u sam vrh filmskih negativaca, rame uz rame s Hopkinsovim Hannibal Lecterom i Joe Pesciem iz Scorseseovih "Good fellas", a prepoznat  ćete i ironijsko poigravanje scenom monologa Roberta De Nira pred ogledalom ("Taxi driver"). Naprosto je nevjerovatna mogućnost glumačke transformacije toga mirnog tihog i samozatajnog britanskog glumca! Tko bi mogao pretpostaviti kakva se zvijer krije iza glumca kojega pamtimo po dvije uloge dijametralno oprečne ovoj (Attenbouroughov "Ghandi" i Spielbergova "Schindlerova lista"). Međutim, da krivo ne shvatite, moram naglasiti da Kingsleyeva antologijska glumačka izvedba nikako nije jedina kvaliteta ovoga filma jer je film izuzetno napet, dojmljiv i krcat scenama suptilnog humora i ironije. Samo otvaranje filma sa prizorom Garya izvaljenog uz bazen iskusnijem će gledatelju pružiti nagovještaj užitaka koje će mu film donijeti, a snimljena je tako da vam je odmah na prvi pogled jasno da ta kuća i bazen nisu na legalan način priskrbljeni te da će glavni lik konzumaciju tih kriminalom stečenih blagodati još dugo na raznorazne načine morati isplaćivati. Poslije prvih par minuta filma slijedi urnebesni prizor kojeg ćete, jamčim vam, još dugo nakon gledanja pamtiti, a napetost koja je vrlo dojmljivo izgrađena tokom filma vrlo će često biti ublažena suptilnim humorom i upadima ironije. Obratite pažnju na Loganovo izvrdavanje i način na koji je izbjegao hapšenje na aerodromu ili pak sam tijek pljačke banke, a da ne naglašavam crnohumornost noćnih mora koje tište glavnog lika te način na koji ga je organizator pljačke isplatio. A i uloga Teddy Besta, hladnokrvnog vođe pljačkaške držine kojega u filmu glumi Ian Mc Shane naprosto vapi za proširenjem i ne bi me začudio da to bude glavni lik budućeg Glazerovog filma, u kojemu bi bilo vrlo zanimljivo upoznati se s poviješću ovdje nam predstavljenih Dovea, Logana i Besta. Zaboravite trendovski nastrojenog Guya Ritchiea - Jonathan Glazer je budućnost britanskog filmskog krimića !!!
Ovaj tekst završiti ću kratko i jasno: trk u videoklubove po videopremijeru godine.  Priuštit ćete si film kojeg ćete još dugo pamtiti, a ja ga već sad svrstavam među 5 najboljih ove godine odgledanih, tik uz "Amelie", "Y tu mama tambien", "The Pledge" i "Gosford park".