Režija: Darren Aronofsky

Pi

Pi

iksx

01. 09. 2002.

ocjena:
godina: 1998.
trajanje: 85 min
uloge: Sean Gullette, Mark Margolis, Ben Shenkman
žanr: Triler
scenario:  Sean Gullette, Darren Aronofsky
režija: Darren Aronofsky
Darren Aronofsky postao je slavan i poznat nakon prošlogodišnje ekranizacije Shelbyjevog Rekvijema za snove. Ono što je manje poznato jest da je Aronofsky zasjao svojim prvijencem, suludim trilerom Pi o matematičarima, beskrupuloznim brokerima i fanatičnim židovima. I sve to u crno-bijelom formatu...
Pi

U svom kafkijanskom dvorcu u njujorškoj zgradi gdje nikog ne pušta, zaključan iza hrpe brava, boravi Max Cohen, genijalni matematičar opsjednut znanošću određenom striktnim pravilima, i njenom devijacijom, omjerom promjera i radijusa kruga. 
Max je kao mali zurio u rumeno sunce, iako mu je mama rekla da ne bulji. Onda je izgubio vid, postao slijep. Sljepoća je vremenom nestala, ali su ostale glavobolje kojih se Max nikad nije uspio riješiti. Glavobolja se pokušavao riješiti tabletama, drogama i, na kraju, kućnim alatkama.
Kako se manijakalna radnja otpliće, Max postaje rastrgan između fanatične židovske sekte, burzovnih mešetara i genijalnih umirovljenih matematičara. Svi Maxu nude pomoć, ali će se Max uskoro naći u vrtlogu intriga gdje će svi željeti samo jedno. Tajnu "velike moći" kako je definirana u Blufoncima, a koju krije Pi, i  kojoj je Max, naravno, na tragu.
Snimljen sa zanemarivim materijalnim sredstvima, Pi je film koji opčinjava i uvlači gledatelja u svoju suludu strukturu intrige i tajni iz stražnjeg dvorišta. Stvarajući paralelni podsvijet u stilu Lynchovih najparanojidnijh radova, Pi vas neće razočarati. Ili će vam se zgaditi ili će vas opčiniti i natjerati da se počnete igrati brojkama. Makar na listićima Sport- tipa.