Režija: Chuck Russell

Kralj škorpiona

Kralj škorpiona

danyken

30. 08. 2002.

ocjena:
godina: 2002.
trajanje: 94 min
uloge: Dwayne "The Rock" Johnson, Kelly Hu, Steven Brand, Michael Clarke Duncan
žanr: Akcija
scenario:  Stephen Sommers, David Hayter
režija: Chuck Russell
Najinteresantnijom činjenicom vezanom uz novi holivudski projekt za zgrnut lovu čini se podatak da mu je naslov Kralj škorpiona i da ga se smatra trećim nastavkom Mumije, a u filmu nit' ima mumija nit' glavni junak ima ikakve veze sa škorpionima.
Kralj škorpiona
Pustolovni spektakl "Mumija" bio je jedno od ugodnijih iznenađenja kino sezone 1999. godine, a ista se stvar dogodila dvije godine kasnije sa nastavkom filma. Iako se radilo o projektu slabo poznatog redatelja Stephena Sommersa (imao je čovjek par solidnih filmova, ali nisu bili hitovi) s gotovo anonimnom glumačkom postavom, prva je "Mumija" zaradila preko 400 milijuna dolara diljem svijeta što je označilo početak još jednog filmskog serijala iz kojeg će holivudski producenti izvlačiti lovu do besvijesti. Dvojka je bila uspješnija za nekih dvadesetak milja zelembaća, pa nije dugo trebalo čekati da se producenti odluče na snimanje  trećeg dijela u serijalu. Kako se producentima, a isto tako i publici, prilično svidio glavni negativac  iz druge "Mumije", u glumačkoj  šatro kreaciji nove američke filmske zvijezde The Rocka (jeste primjetili kako nove zvijezde u Americi niču ko gljive poslije kiše), autori su se odlučili posvetiti mu cijeli film, a The Rocka proglasiše novim Schwarzeneggerom. No, na kraju dvojke je negativac uništen, pa je treća  "Mumija" napravljena kao "presequel"  i radnja je prebačena pet tisuća godina u prošlost, te prati  avanture ratnika Mathayusa prije nego je postao Kraljem škorpiona.
Naravno, ovakav film ne treba preozbiljno shvatiti i analizirati jer mu je lako naći nebrojeno mnogo mana, ali određena doza zabave ne može mu se poreći. Dinamično izmjenjivanje spektakularnih akcijskih scena osigurava brz ritam i zanimljivost filma od prve do zadnje minute, a spomenuti The Rock (iliti ga po naški D Stijena - a nije Blek) sasvim se dobro snašao u ulozi novog akcijskog heroja. Dobro uprizorenje pojedinih scena, atraktivni specijalni učinci, te uvjerljivi The Rock osiguravaju prolaznu ocjenu ovom pseudu-povijesnom spektaklu, što je sasvim dovoljno za treći dio nekog filmskog serijala. U usporedbi s trećom Mumijom dvojke Ljudi u crnom i Bladea, koje se također vrte u kinima, su prava smeća. The Rockova se uvjerljivost odnosi isključivo na akcijske scene čemu je razlog njegova uočljiva fizička pojava, ali što se tiče  glumačkih dosega ovaj je snagator na nivou njegovih kolega Van Dammea, Lundgrena i inih snagatora. Stoga su sve usporedbe The Rocka i Arnolda Schwarzeneggera iz mlađih dana još uvijek preuranjene i neumijesne, a The Rock će morati piti puno mlijeka ne bi li dosegao Arniev ugled. Istina, s godinama koje već ima na plećima Arniev je sjaj malo potamnio, ali i da više nikada ne snimi dobar film čovjek je filmoljupce zadužio sa filmovima poput oba Terminatora, Predatora, Conana, Total Recalla itd. Iako je zasada daleko od Arniea, The Rock je na najboljem putu da zasjedne na tron akcijskih filmova jer mu je jedina ozbiljna konkurencija ćelavi Vin Diesel, koji za razliku od The Rocka ipak zna glumiti.
The Rock je inače šesterostruki šampion Svjetske hrvačke federacije (čitaj kečer tipa Hulk Hogana i ostalih kretena) i najmlađi šampion u hrvanju. Uz hrvača The Rocka u filmu se  pojavljuje i atraktivna Kelly Hu, rođena na Hawajima i poznata kao Miss Teen SAD 1985. godine. Kelly je vlasnica crnog pojasa u karateu, pa nije niti čudo da sve borilačke scene filmu izgledaju više no uvjerljivo. Uz to što mala Kelly izgleda vrlo uvjerljivo u akcijskim scenama (teško da će biti muškarca koji ne bi poželio da ga Kelly propusti kroz svoje šake), još uvjerljivije izgleda u ostalim scenama. Kako se cijelo vrijeme pred kamerama prešetava odjevena u oskudne barbarske krpice film dobiva potpuno novu dimenziju i jedino je šteta što autori to nisu bolje iskoristili.