Mister No

Ivor Car

14. 03. 2002.

Mister No, strip junak pravim imenom Jerome Jerry Drake, nadimak je dobio jer se nije libio nikome reći ne. Taj veteran iz drugog svjetskog rata napustio je SAD u potrazi za nekim mirnijim životom nezadovljan zapadnom civilizacijom, koja je preplavljena nasiljem i gramzivošću. Život ga dakle nije mazio, što se može uočiti i po njegovim prosijedim zaliscima. Našao je novi život u Manausu u srcu Amazonije, tada malom gradu, a danas centru regije s 1, 5 milijuna stanovnika. No, život mu se neprestano komplicira.
Kupuje stari avion tipa Piper koji najbolje pali kada dobije nogom po komandnoj ploči, te Mister No postaje turistički vodič, što on u stvari nikada nije, jer ga njegovi "turisti" neprestano uvlače u najraznoraznije nevolje. Njegove mušterije uvijek su pune para, što ovoga hrabrog lika očarava budući da je neprestano u dugovima, uvijek bez kruzerosa u džepu. Često puta su njegove mušterije zgodne i mlade djevojke u potrazi za svojim ocem, znanstvenikom ili profesorom nesvojom krivicom izgubljenom u nekim mutnim poslovima, negdje u pustopoljini prašuma Amazone. Takve slučajeve Mister No koristi kako bi si priskrbio imidž velikog zavodnika, što mu baš i ne uspijeva, budući da svojim hrabrim djelima uvijek spašava te djevojke, koje ga potom gledaju kao svog spasioca i zahvaljuju mu uobičajenom pusom u obraz. Ponekad mu se i posreći, ali mudrac je koji izbjegava brak, izuzevši jedan slučaj kada je bio oženjen Indioskom djevojkom, koju je ubio ljubomorni pripadnik njenog plemena. Ipak, uz Dilana Doga, ovaj strip junak ima najviše uspjeha kod žena. Podsjetimo se njihovih konkurenata, apstinenta Zagora ili teškom ljubavlju pogođenog vjernog kapetana Mikija.

Ponekad posjeti i djevojke niskoga morala, pogotovo popularnu i simpatičnu kuću Madam Sizet i njenih djevojaka u Manausu. Zanimljivost koja ga razlikuje od većine ostalih strip junaka je ta da Mister No nije nikakav snagator pa gotovo uvijek u šakačkim sukobima izvuče deblji kraj. Njegov najbolji prijatelj je također stari vojnik,
mrga Otto Kruger, zvani Esse-Esse. On se ne pojavljuje u svim amerikančevim avantutama, ali kada je s njim pouzdan je, ponekad prehrabar i često sklon alkoholu. Njih dvojica obožavaju ispijati boce kačake i viskija, uglavnom u lokalnoj birtiji gdje svi nazočni njihove priče dočekuju sa salvama smijeha. Sve u svemu dečki koriste svaku priliku da nazdrave bilo kakvom povodu, a skloni su nerijetko počastiti pićem cijelu birtiju. Neprijatelji Mister Noa u svakoj su epizodi drugi likovi, a jedino se kroz priču provlači lik Japanca Kenza Ishikawe zbog kojega je Mister No u jednom navratu bio prisiljen napustiti Amazonu.
Cijeli serijal smješten je u pedesete godine prošlog stoljeća. Kada ostane iznenađen Mister No koristi istu poskočicu: "Judine mu krvi".
Prvi strip Mister Noa star je koliko sam i ja star, odnosno ugledao je svjetlost dana 1975. godine, a zvao se "Opasne vode". Osmislila ga je ista ekipa koja je napravila još jednog popularnog junaka stripa, Zagora. Priču je smislio Guido Nollita, dok se crtežom pozabavio Gallieno Ferri, a kasnije su se crtači često mijenjali. Jedan od meni najdražih crtača Mister Noa je Di Vitto. Sve se odvija pod palicom najmoćnijeg u svijetu stripova, Sergio Bonelli Editore iz Milana.
Koliko je poznato, meni umirovljenom čitaču stripova izašlo je oko 300 brojeva iz serije Mister No. Za vrijeme Jugoslavije ljubitelji Jerrya su mogli čitati u ediciji "Lunov Magnus strip", izdavača NIŠRO "Dnevnik" iz Novog Sada.