Marihuana (Cannabis sativa)

miro@lupiga.com

14. 03. 2002.

Popularnost marihuane u suvremenom svijetu vjerovatno je povezan s slavnim osobama koji je puše i ne skrivaju, pa do tvrdnji da je marihuana dobra za zdravlje. Počelo je od nezamjenjivog Boba Marleya koji je u svojoj trenirkici, glasom i smotanom marihuanom postao marihuana ikona. Dan danas čak i na auto sajmovima poput Jakuševca možete kupiti zastavu na kojoj se nalazi Marley i iza njega list marihuane. Tradiciju u današnjem vremenu nastavljaju Dr. Dre koji na omotu svojeg CD-a "2001" ima list marihuane a unutra slike istog s vrećicom cannabisa. Struju popularizacije vode uglavnom Hip hoperi kao npr. Snoop Dogy Dog ali našlo se mjesta i za glumca Woodya Harlsona. Naravno to što je oni konzumiraju ne znači da je marihuana dobra za zdravlje.
Povijest marihuane kaže da se koristila već prije 8.500 godina. Postoje tri glavne vrste marihuane, označene latinskim imenima: Cannabis sativa, Cannabis indica i Cannabis ruderalis.
Karakteristika je ove vrste konoplje slabija narkotična djelovanja visoka stabljika iz koje se izvlače jake vlati, ali i mala količina smole, koja zapravo sadrži najveću količinu THC-a, tetrahidrokanabinola, jednog od glavnih sastojaka koji ovu biljku čine drogom. U 16. stoljeću ima sasvim drugu, savršeno dobro socijalnu ulogu gdje se od nje rade papir, tkanina za odjeću, jedra za jedrenjake i brodska užad. Hipiji su također dali svoj obol popularizacije biljke koja se kasnije pretvorila u unosan biznis koji se ne može mjeriti s drogama kao kokain ili heroin no uzima veliki dio kolača.
Što se stiče samog pušenja postoje dvije struje, američka koja ne koristi duhan i europska struja koja marihuanu mješa s duhanom. Sve to zamotano u papiriće koji se proizvode samo za tu upotrebu, popularno rizle i s tzv. filterom daju smotanu marihuanu ili Joint (Džoint). Puši se a pri pušenju izaziva smijeh (ponekad nezaustavljiv i euforičan), uzbuđeno stanje i glad. Postoje mnoge studije koje govore o štetnom utjecaju marihuane na krvožilni sustav, rad srca i na pamćenje. Njezini kritičari često ističu i utjecaj na psihu, posebno mogućnosti pojave paranoje, halucinacija i depresije.
Njezini zagovornici tvrde da je njezina dobra osobina vidljiva u pomaganju pri nekim težim bolestima, kao rak ili leukemija, a što se tiče psihe ističu da je marihuana dobar lijek u socijalizaciji više stidljivih ljudi.
U gradu Amsterdamu, država Nizozemska, legalno je konzumirati marihuanu i kupovati je, no nijedna druga zemlja ako ne računamo Indiju u kojoj pušenje marihuane rečeno uvjetno "normalna" stvar, nije napravila isto, vjerovatno zbog teške dvoznačnosti u svezi njezine štetnosti i ljekovitosti.
Bilo kako bilo vjerovatno ste i vi jedni od onih koji su nekad bili na tulumu i tamo se pušila marihuana. Možda ste i sami pušili, no svakako ste osim riječi marihuana čuli i nekakve druge slengove vezane uz njezino ime. Za kraj neki od njih:
trava, žiža, ganja, vutra, botanika, muzika, CD-ovi, dop, žito, mimi, biljka, oprema, travuljaga, zeleno, marica, điđa, đika, mara, meri en...