Hakl

miro@lupiga.com

14. 03. 2002.

Pojam koji označava uličnu košarku. Pravila su vrlo jednostavna. Igraju tri igrača protiv tri igrača, jedan koš vrijedi jedan koš, a trica vrijedi dva koša. Igra se prekida u trenutku kad jedna ekipa zabije 21 koš. U Zagrebu postoji više igrališta gdje se igra dobar hakl.
Izdvajamo igrališta na Knežiji (kod crkve), zatim Šalata, igralište kraj doma na Savi, te škola u Kušlanovoj. Tenzije koje se stvaraju igranjem te igre ponekad se završavaju i fizičkim obračunom kao naprimjer šaka u bulju i adekvatna psovka. Mnogi stručnjacu tvrde da je to korisno, jer se ispucava višak negativne energije.
Uz ovo stavljam i duhovitu anegdotu gdje smo kao mladi i ambiciozni igrači igrali dva na dva (da, da i to se može), Tada je Mate strgao Vučku palac. Što je tu duhovito, zapitat ćete se? Pa to da je Mate igrao s Vučkom....Ah kako smo se samo nasmijali.
U Americi su pravila nešto izmjenjena, i tenzije se ponekad završavaju obračunom vatrenim oružjem. Isto tako igraju sa mrežicom koja je napravljena od lanaca (za snjeg).
Zaključak je da ako imate malo volje, čim topliji dani u vaše krajeve dođu, vi loptu pod jednu ruku, a bočicu vode pod drugu i na hakl.
Enciklopedijsku novicu pomogao je sastaviti gost naše stranice, i naravno stručnjak na polju haklanja.